KAMUOYU AÇIKLAMASI

Tem 18, 2015, 19:45

Üniversitemizin Ayazağa Yerleşkesi içinde bulunan ve üniversite mensuplarınca kullanılan lojmanlar civarındaki ağaçlık alanda, bakım ve temizlik çalışmaları devam etmektedir. Gerek Üniversitemiz gerekse konunun uzmanı olan diğer üniversitelerdeki öğretim üyelerinden aldığımız desteklerle, uzun süredir yürüttüğümüz çalışmalar ve tespitler sonucunda Ayazağa Kampüsündeki ormanlarımızda ciddi bir kuruma ve yaygın bir hastalık olduğu görülmüştür. Bu çalışmalar kapsamında daha çok maki türünde  ve birçoğu hastalık kapmış olan bitkilerin alandan uzaklaştırılması işlemi ve havaların ısınması ile birlikte ciddi bir yangın tehlikesi içeren kurumuş dip örtü temizliği yapılmaktadır. Sağlıklı hiçbir ağaç kesilmemiş, risk altında olanlar profesyonel araç ve ekiplerce zarar verilmeden yeni yerlerine taşınmışlardır.

Ayazağa Kampüsü Lojmanlar bölgesinde yaşayan tüm İTÜ mensuplarınca da bilindiği gibi, lojmanlara ulaşım tek bir güzergah üzerinden sağlanabilmektedir. Olası bir  acil durumda (doğal felaket, yangın vb. )  lojmanlara ulaşım için alternatif bir yolun olmaması, afet planlaması açısından büyük eksikliktir. Söz konusu alanda yapılan bakım ve temizlik çalışmaları, ayrıca bu durumun çözümü için gerçekleştirilmektedir. Çalışmalar üniversitemiz yönetim kurulunda tüm ayrıntılarıyla tartışılmış ve karara bağlanmıştır. Devam eden çalışmalar alanında uzman kişiler tarafından titizlikle gerçekleştirilmekte, rektörlüğümüzce günü gününe kontrol edilmektedir. Hastalıklı ağaçların temizlenmesi, sağlıklı olanların taşınması çalışmaları bittikten sonra  bölgeye alternatif yollar ve üniversitemiz mensuplarının ihtiyaçları oranında kamu konutları ve öğrencilerimiz için ihtiyaç olan yurt binası inşaatı yapılacaktır.

Son olarak, çeşitli yayın  organlarında daire içerisinde gösterilen alan üniversitemiz tarafından hali hazırda şantiye ve depo olarak kullanılan açık bir alandır.

Bu vesileyle,  İTÜ Rektörlüğü’nün 2013 yılında,  doğa dostu daha yaşanabilir  bir kampüs için başlattığı Yeşil Kampüs  Projesi’nin tüm hızıyla devam ettiğini, şu ana kadar 1200 nitelikli yeni ağacın ekildiğini ve 3 bine yakın yeni bitki çeşitliliğinin Ayazağa kampüsümüze kazandırıldığını tüm doğa dostlarıyla paylaşmak isteriz. Yeni yapılan yağmur suyu toplama projesi ile kampüste sulama için tamamen gölette toplanan yağmur sularının kullanıldığını ve sürdürülebilir bir ekosistemin sağlam temellerinin atıldığını mutlulukla bildirmek isteriz.

İTÜ REKTÖRLÜĞÜ