İTÜ’lü Öğrenciler Çalıştırdı Şimdi Onlar da Birer İTÜ'lü
Eki 07, 2013

Üniversite sınavına hazırlanmak için yüzbinlerce öğrenci okulun son yıllarında dershaneye gitmek zorunda. Oysa çok çalışkan, derslerinde başarı isteyen ve üniversiteyi kazanma konusunda azimli olmalarına rağmen maddi imkânları yeterli olmadığı için dershaneye gidemeyen öğrenciler de var. İşte bu öğrenciler için İTÜ’lü gönüllüler “Bir Başka Yol” sunuyor. 2007’de başlayan ve artık bir İTÜ klasiğine dönüşmekte olan İTÜ Gönüllülük Kulübü’nün yürüttüğü “Bir Başka Yol” projesi ile gönüllü İTÜ’lü öğrenciler genç liselileri sınava hazırlıyor. Bu liselilerden birçoğu bu yıl da birçok üniversiteyi kazandı. Bu öğrenciler arasında İTÜ’yü kazanıp bu ders yılı başında kaydını yaptıran öğrenciler de var.

_ITU5700

ÜÇ ÖĞRENCİ İTÜ’YÜ KAZANDI

Meteoroloji Mühendisliği’ni kazanan bir öğrenci, dört çocuklu bir ailenin en küçüğü.  Yeni İTÜ’lü, bir arkadaşı aracılığıyla “Bir Başka Yol”dan haberdar olmuş. Ailesi ilk başta İTÜ’lü öğrencilerin hiçbir karşılık beklemeden böyle bir projeye girişmelerini kuşkuyla karşılasa da ilk toplantıya öğrenciyle birlikte gidip Gönüllülük Kulübü’yle tanışınca bu kuşkularını üzerlerinden atmışlar. Öğrencinin ailesi, kulübe güvendiklerini çünkü kulübün siyasi ya da dini ideolojilerinin olmadığını gördüklerini söylüyor. Yeni İTÜ’lü, ortaokulda dershaneye gitmiş ama oradaki yarış ortamından hoşlanmamış. Oysa “Bir Başka Yol” sürecinde hiçbir zaman rekabet ortamı oluşmadığını, ders anlatımı ve kaynaklar gibi kendisine sunulan imkânların dershaneden daha iyi olduğunu söylüyor. İTÜ’yü kazanan bir diğer öğrenci ise Serkan.  Serkan da dört çocuklu bir ailenin ortancası. Gönüllülük Kulübü’nün kendisine ulaşması sonucu Serkan projeyle tanışmış. Serkan, kulüpten yalnızca ders çalışmak değil, geleceğini planlamak konusunda da yardım aldığını söylüyor. Gönüllülük Kulübü’nden, Serkan’a danışmanlık yapan Bahar, önce kendisine bütün meslek dallarını ve bu mesleklere mensup insanların nasıl çalıştıklarını anlatmış ve bu sayede birlikte Serkan’a bir hedef belirlemişler. Serkan İTÜ’nün önde gelen mühendisliklerinden birini kazanarak hedefine ulaştı.

İTÜ’LÜDEN TARİH, EDEBİYAT, COĞRAFYA

Liselileri üniversiteye hazırlamakta sayısal dersler konusunda İTÜ’lülerin bir sıkıntısı yok. Eşit ağırlık grubunun dersleri ise biraz problemli. İTÜ’lü öğrenciler, ilgi alanlarına göre edebiyat, tarih, coğrafya gibi müfredattaki konuları önce kendileri çalışıyorlar, sonra liselilere aktarıyorlar. Haftada üç gün etüt derslerinin olduğu programlarının dışında isteyen lise öğrencileri Maslak kampüsünün yanı sıra Gümüşsuyu, Taşkışla, İşletme kampüslerindeki gönüllülerden de birebir ders anlatımı desteği alabiliyorlar

_ITU5719

SADECE DERS DEĞİL EĞLENCE DE VAR

Dersler Ekim ayında başlayıp yoğun bir programa adım atan lise öğrencileri için yıl içerisinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Yılbaşında yapılan küçük kutlamaların dışında, piknikler düzenleniyor ve diğer öğrenci kulüpleriyle iş birliği içerisinde tiyatro, film, dans gösterilerinin yanı sıra oyunlar oynanarak öğrencilerin sınav streslerinin azaltılması ve motivasyonlarının artması hedefleniyor.

“ÜNİVERSİTEYİ KAZANAN ÖĞRENCİLERDEN HİÇ BİR KARŞILIK BEKLEMİYORUZ”

Projede yer alan lise öğrencilerinin üniversiteyi kazandıktan sonra Bir Başka Yol gibi bir sosyal sorumluluk projesi içerinde yer almalarını beklemediklerini kendileri için öğrencilerinin üniversiteyi kazanıp, hedeflerine ulaşmanın sevinci içerisinde ilgi alanlarına ne giriyorsa onları yapmalarını isteyen gönüllüler öğrencilerde baskı oluşturmak için bu projeyi yapmadıklarını vurguluyorlar.

“BİZLER ZAFERDEN DEĞİL, SEFERDEN SORUMLUYUZ”

Lise öğrencilerine çalışmayı öğrettiklerini başarıyı da başarısızlığı da kendilerinin elde edeceğini belirten gönüllü öğrenciler bir şeyleri değiştirmek, daha iyi bir gelecek için projenin var olduğunu, çeşitli dershanelerden, yayın evlerinden aldıkları kaynak kitap, defter bağışlarıyla ve kendilerinin de geçmiş olduğu stresli üniversiteye hazırlık döneminden geçen öğrencilere yardım eli uzatan İTÜ’lü öğrencilerle projeye devam edileceğini belirtiyorlar.