İTÜ’de “Çalışmayı” Öğrendim
Kas 19, 2013

İTÜ Makina Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Gürcan Köylügil Boeing’e yaptığı staj başvurusu kabul edilince dördüncü sınıfın ikinci döneminde okulunu dondurup ABD’ye staj yapmaya gitti. Şimdi dondurduğu dönemi okuyan Gürcan’la 6 aylık stajının kendisine kazandırdıklarını konuştuk.

Boing’in staj programına başvurmaya nasıl karar verdin?

Daha önceki stajlarımı da Türkiye’de çeşitli fabrikalarda, havacılık sektöründe yapmıştım. Bu sektöre zaten ilgim vardı. Boeing’in staj programı ile ilgili bilgilere bir arkadaşım aracılığıyla ulaştım. 6 aylık bir işletme stajıydı bu. Bir mühendislik şirketindeydi ve zaten ben her iki tarafı da görmek istiyordum.

Staj programı beklentilerini karşıladı mı?

Beklentilerimi fazlasıyla karşıladı. ABD’ye, kendime olabildiğince çok şey katabilmek hedefiyle gittim. Boing bence üniversite gibi bir şirket, inanılmaz kaynakları var, çok fazla öğrenme imkânı var. O yüzden kendimi adeta 6 aylık bir yüksek lisans programına gitmiş gibi hissettim ve orada yaptığım işi, bilgisayar programlarını, modellemeleri en iyi şekilde öğrendim. Teknik konuların dışında işletme konusunda da çok fazla şey öğrendim. Makina Mühendisliği okuduğum için işletme bilgim teknik bilgim kadar iyi değildi. Boeing’de pazarlama departmanında çalıştığım için bu konuları da öğrenme fırsatı buldum. Ayrıca yurtdışında çalışma konusunda da deneyim edindim.

boeing_787-9_while_in_hangar

Boeing’de gerek iş açısından gerek sosyal açıdan nasıl bir çalışma ortamı vardı?

Boeing’de çalışma saatleri 08.00 – 17.00 arasında. Şirketin içindeki çalışma ortamı oldukça etkileyici. Bir kere fikirlerinize çok değer veriliyor. Örneğin başka bir departmanın toplantısına girdiğinizde dahi size dönüp ne düşündüğünüzü soruyorlar ve düşüncelerinizi çok önemsiyorlar. Siz de işinize daha fazla motive oluyorsunuz. Her şeye kafa yoruyorsunuz. Bu bakış açısı bence çok güzel bir yaklaşımdı. Ayrıca Boeing’İn genel merkezinin bulunduğu Seattle’da oldukça canlı bir sosyal hayat vardı. İşten çıktığım zaman spora gidiyordum. Biz bu programda 9 stajyerdik; ama onun dışında Boeing’e gelip giden binlerce stajyer var, yazın Amerikalı stajyerler geldi. Onlarla birlikte zaman geçirdik. Ayrıca, fabrikalara turlar yaptık, bütün Boeing’in büyük ve gerçekten görülmesi gereken tesislerine geziler düzenlendi. Bunun dışında ABD’de seyahat etme olanağı buldum; Las Vegas’a, Los Angeles’a, Hawaii’ye, New York’a ve Boston’a gittim.

Staj programı kapsamında aldığın ücret yeterli miydi?

Stajyer ücreti yerine çalışmaya başlangıç ücreti aldım. Maaşın yanında uçak biletimi sağladılar. Şirketin verdiği maaş masraflarımı karşılamanın ötesinde, gezmeye de yeterliydi.

Staj dönemi süresince ne tür zorluklarla karşılaştın?

İlk zamanlar biraz adaptasyon sıkıntısı yaşadım. 8 saat masa başında oturduğum bir iş hayatına girerken ilk etapta zorlandım. İngilizce konusunda başlarda akıcılığı yakalayamadım. Bunun yanında uçak firması olduğu için çok fazla terim vardı ve onları öğrenmek de biraz zamanımı aldı. Staj dönemini ilk 3 ay ve son 3 ay diye ikiye ayırabilirim. İlk 3 ay öğrenme oryantasyon, ikinci 3 ay ise biraz daha öğrenmeden öte artık ürün verme, şirkete katma, daha aktif rol alma diyebilirim. Yani son 3 ay hiçbir sıkıntı yaşamadım şirkette.

Staj  programında İTÜ’lü olmanın ne gibi artıları oldu?

Herhalde İTÜ’lü olmanın bana en büyük artısı, çalışmayı öğrenmemdi. İTÜ Makina Fakültesi’nde çok çalışmadan dersleri geçemeyeceğimi anladığım için, bu felsefeyi oraya taşıdım. Orada da çok çalışmak gerekti, bana verilen iş teknik bir işti ve staj sürem 6 ayla sınırlıydı. Konulara hâkim değildim; ama ben sadece bunu nasıl öğrenebileceğimi biliyorum: çok çalışarak, hafta sonu ve mesai saatleri dışında kitap okuyup teknik bilgileri öğrenerek... İTÜ’deki çalışma temposu, öğrenciyi dünyadaki  büyük şirketlere rahatlıkla adapte ediyor.

İleriki dönemlerde bu tür programlara başvurmak isteyenler için neler önerirsin?

İngilizce çok önemli, İngilizce’yle ilgili sıkıntıları olan arkadaşlarımın kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Mümkünse yurt dışına gitmelerini öneririm. Bunun yanında, vakitlerini dolu geçirmelerini tavsiye ederim. Bu bir yerde staj yapmak olur, çalışmak olur, sevdiği bir işle uğraşmak olur, bir kulübe girmek olur... Fark yaratmak için sürekli kendilerine bir şeyler katmaları gerekiyor.

boeing