Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması’nda Büyük Ödül İTÜ’lünün
Ara 02, 2013

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilişim Enstitüsü, Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Programı doktora öğrencisi Şenol Pişkin, bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Yeni Fikirler Yeni İşler Yarışması’nda Bilişim ve Telekomünikasyon Kategorisi’nde verilen 100 bin liralık Turkcell büyük ödülünü kazandı.

Senol Piskin

Sağlık alanında çığır açacak
“Mekanik Simülasyon Modellemesi”  adlı proje ile ödüle layık görülen Pişkin, kalp damar sistemini bilgisayar üzerinde yüzde yüz gerçeklikle modelledi ve üç boyutlu simülasyon hazırladı. Simülasyon sayesinde cerrahlar, ameliyatı önce bir bilgisayarda yapacak, farklı ameliyat senaryoları geliştirilecek sonrada en iyi senaryo üzerinden gerçek kalp ameliyatını hasta üzerinde sıfır hatayla yapabilecek.

TÜBİTAK’tan destek alan projenin yurtdışında toplam 30 hastaya uygulandığını, sonuçların oldukça başarılı çıktığını söyleyen Pişkin “Yakın zamanda internet üzerinden yürütülecek sisteme dünyanın her yerinden cerrahlar ulaşarak hastaların MRI ve CT sonuçlarını sisteme yükleyip simülasyonu kullanabilecek. Sistem devreye girdiğinde ameliyatlardaki ölüm oranlarının ciddi oranda düşeceğini aynı zamanda kişi başına yapılan ameliyat sayısının da belirgin oranda azalacağını düşünüyoruz.” dedi.

Senol_Piskin

Yarışma kapsamında, büyük ödülün yanı sıra ODTÜ Teknokent'te iki yıllık ücretsiz ofis desteği kazanan Pişkin, “Bu proje ile İTÜ Teknokent'te de yer almayı istiyoruz. ARI Çekirdek yarışmasında da finale kalmış durumdayız. Finali kazanacağımızı ümit ediyorum. Bu süreçte benden desteklerini esirgemeyen doktora tez danışmanım Prof. Dr. M. Serdar Çelebi'ye ve proje danışmanlarımdan Doç. Dr. Kerem Pekkan ile Doç. Dr. Gözde Ünal’a teşekkür ediyorum.”  diye konuştu.

Şenol Pişkin

İTÜ Bilişim Enstitüsü, Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik Programı doktora programı öğrencisi olan Pişkin, doktora tezini İTÜ Bilişim Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Serdar Çelebi danışmanlığında tamamladı. Savunma sınavını vererek mezun olma aşamasında bulunan Pişkin, doktora sonrası çalışmalarına bir süredir Koç Üniversitesi, Makina Mühendisliği, Biyoakışkanlar ve Kardiyovasküler Mekanik Laboratuvarı'nda Doç. Dr. Kerem Pekkan ile birlikte devam ediyor.