Metalik Fikirler 2. Ar Ge Proje Ödülü İTÜ’lü Öğrencilerin Oldu
Ara 05, 2013

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği'nin bu yıl 2.sini düzenlediği Metalik Fikirler 2. Ar Ge Proje Pazarında Öğrenci kategorisinde birincilik ödülü İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği programında doktorasını tamamlayan Miray Çelikbilek ve İTÜ Malzeme Bölümü ve Mühendisliği alanında doktorasını tamamlayan Ali Erçin Ersundu’ya verildi.

metalik fikirler_1

Akademisyen, öğrenci, sanayici ve girişimci kategorilerinden toplam 522 projenin katıldığı yarışmada öğrenciler kategorisinde, değişen sıcaklığa bağlı olarak optik özelliklerini değiştirerek ışık ve ısı enerjisi kontrolü sağlayan yeni nesil termokromik akıllı camlar konusuyla İTÜ’lü girişimciler öne çıktı.

metalik fikirler_2

İTÜ’lü öğrenciler, Ar-Ge projeleri hakkında şunları söyledi. “Termokromik akıllı camlar özellikle mimari uygulamalarda binaların gün ışığı denetimini ve iklim kontrolünü sağlamak için kullanılmaya aday malzemelerdir. Çeşitli ülkelerde enerji verimliliği sağlayan bu akıllı camlar üzerine çalışmalar yapılmakta ancak Türkiye'de henüz değişen sıcaklığa bağlı olarak optik özelliklerini değiştirerek ışık ve ısı enerjisi kontrolü sağlayan yeni nesil termokromik akıllı camların üretimi gerçekleştirilmemektedir. Bu proje ile ülkemizde yüksek katma değere sahip yeni bir ileri teknoloji ürünü üretilmeye başlanması, bu sayede hem ulusal enerji tasarrufuna hem de üretilecek know-how ile ülkenin teknolojik altyapısal gelişimine katkıda bulunulması hedeflenmektedir.”

Miray Çelikbilek, Ali Erçin Ersundu

Miray Çelikbilek, doktorasını 2013 Eylül ayında Metalurji ve Malzeme Mühendisliği programında tamamladı, Proje ortağı çalışma arkadaşı Ali Erçin Ersundu ise doktorasını 2013 Nisan ayında Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programında tamamladı. İkisi de lisans ve yüksek lisans eğitimlerimizi İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde tamamladı. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını
Prof.Dr. Süheyla AYDIN ile İTÜ Termodinamik ve Kinetik Araştırma Laboratuvarında gerçekleştiren öğrenciler doktora sonrası araştırmalarının bir kısmını halen Termodinamik ve Kinetik Araştırma Grubuyla sürdürmekteler. Malzeme termodinamiği ve kinetiği, camlar, cam seramikler, faz dengeleri konusunda pek çok uluslararası kitap bölümü, makale ve bildiri yayınlamalarının yanı sıra Termokromik camlar konusunda inceleme aşamasında bir patentleri ve hazırlığı aşamasında oldukları ikinci bir patentleri daha bulunmaktadır.