Milli Tren 2018'de Raylarda
Ara 20, 2013

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yürüttüğü ve İTÜ’nün proje ortağı olarak yer aldığı “Milli Tren”, kamuoyuna tanıtıldı. Proje sayesinde, Türkiye’nin ürettiği yüksek hızlı ilk tren, 2018 yılında raylarda olacak.

milli tren projesi gorsel_3

Türkiye’nin kendi yüksek hızlı trenini üretmesine ilişkin yapılan çalışmaların geldiği aşamayı ve devamındaki süreçleri anlatmak amacıyla, 17 Aralık 2013 Salı günü Ankara Garında tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ile çok sayıda bürokrat ve akademisyen katıldı.

milli tren projesi gorsel_1

Bakan Yıldırım, 150 yıllık bir demiryolu geçmişine rağmen Türkiye'nin daha önce rayları, makasları, traversleri, bağlantı elemanlarını üretemediğini ve dışarıdan almak zorunda kaldığını belirterek,
“Ancak atılan adımlar sonucunda bugün Türkiye kendi rayını, traversini makası, sinyalini, Anadolu Tren setini, raybüsünü üreten bir ülke konumuna geldi” dedi. Bölgede bir trilyon dolarlık pazar olduğunu ifade eden Yıldırım, Türkiye'nin bu pazarda sadece tüketici olarak yer almaması gerektiğini, bu nedenle adım adım yerli demiryolu sanayini oluşturduklarını söyledi. Bakan Yıldırım, projenin güçlü bir altyapısı olduğuna işaret ederek, üniversite, sanayi ve ar-ge kuruluşları işbirliği ile yürütüldüğünün altını çizdi.

Karaca: 'Yine bir ilki gerçekleştiriyoruz'
Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, bu çalışmanın paydaşları arasında olmanın İTÜ’ye gurur verdiğini belirtti. 240 yıllık deneyim, bilgi ve birikim hazinesi olan İTÜ’nün, bugüne kadar birçok ilke imza attığını vurgulayan Prof. Dr. Karaca, Milli Tren projesiyle de yeni bir ilkin gerçekleştirileceğini söyledi.

milli tren projesi gorsel_2

Ülke ekonomisine 2 milyar dolar kazanç
Üniversitemiz, Milli Tren üretimine ilişkin çalışmada TCDD’nin “proje ortağı” olarak yer alıyor. TÜBİTAK ar-ge ayağını yürütüyor, ASELSAN ve 153 özel sektör şirketi ise çözüm ortağı olarak projeye destek veriyor. Milli Trenlerin yapımını TCDD'nin 3 fabrikası üstlenecek. “Yüksek Hızlı Tren”in yapımını TÜLOMSAŞ,“Elektirikli ve Dizel Tren” setlerini TÜVASAŞ, “Gelişmiş Yük Vagonları”nı ise TÜDEMSAŞ yapacak.

2012 yılında başlayan Milli Tren Projesinde, tren prototiplerinin yapılması ve ticari kullanıma hazır hale getirilmesi için 5 yıllık bir süre öngörülüyor. Projenin, gelecek 5 yılda ülke ekonomisinde en az 2 milyar dolar tasarruf sağlayacağı hesaplanıyor.

Milli Tren Projesi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.