İTÜ - Rolls Royce İşbirliği
Ara 24, 2013

İstanbul Teknik Üniversitesi ile Rolls-Royce arasındaki nükleer konusundaki işbirliği antlaşması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ve İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman'ın katıldığı Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığında gerçekleştirilen törenle imzalandı.

ıtu_rolls royce_1

Bakan Taner Yıldız , "Yerli firmalarımızı Rolls-Royce nezdinde bir nevi görücüye çıkartacağız ve bunun zemini de İstanbul Teknik Üniversitesi Teknopark olacak. Nükleer güç santralleriyle alakalı yaklaşık 16 milyar dolarlık yerli pazarına karşılık gelecek işlem için İTÜ 'nün iyi bir ev sahipliği yapacağını ve üniversite-sanayi işbirliğine de çok iyi başlık oluşturacağı kanaatindeyim" dedi.

itu_rolls royce_2

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ'nün nükleer enerjide Türkiye'nin tek ve en eski üniversitesi olduğunu belirterek, 1950'de nükleer santral yapımına başlanırken İTÜ'nün bu konudaki çalışmalara 1960'larda başladıklarını bildirdi. Karaca, "Aslında know-how geliştirmede öncü olacağız. Nükleer sadece santrallerde değil tıptan birçok alana kadar çok geniş yelpazede kullanılıyor. Türkiye'de bu tür firmaların oluşmasına öncülük etmek istiyoruz. İlk faz 12-18 ay sürecek. Bu öğrenme fazı olacak. Buraya seçilecek firmalara öncülük etmek istiyoruz. Hükümetin ve Bakanlığın bunlara desteğinin sonsuz olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu. Bakan Yıldız, Karaca'nın bu sözleri üzerine "Desteğimiz tam" ifadesini kullandı.

ıtu_rolls royce_3

Bu işbirliğinin yerli sanayinin gelişmesi adına yapıldığını belirten Yıldız, "Nihai bir nokta değil ama başlamak adına yapılan bir iş. Türkiye'de knowhow transferiyle beraber yapılacak bütün bilgi akışlarının İTÜ Teknopark'ta üniversite sanayi işbirliğiyle beraber toplanması adına önemli bir artı olacaktır" diye konuştu. İTÜ mezunu olarak farklı bir heyecan duyduğunu da dile getiren Yıldız, "Biz aslında yerli firmalarımızı Rolls-Royce nezdinde bir nevi görücüye çıkartacağız ve bunun zemini de İstanbul Teknik Üniversitesi Teknopark olacak. Nükleer güç santralleriyle alakalı yaklaşık 16 milyar dolarlık yerli pazarına karşılık gelecek işlem için İTÜ 'nün iyi bir ev sahipliği yapacağını ve üniversite-sanayi işbirliğine de çok iyi başlık oluşturacağı kanaatindeyim" ifadesini kullandı.