Legoyla Gelen Birincilik
Oca 10, 2014

İTÜ ARI Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren ve yeni nesil girişimcilerin yetişmesine olanak sağlayan İTÜ Çekirdek Yarışmasında ödüller sahibini buldu. KarıncaLAB ekibi küçük elektronik modüllerden oluşan lego benzeri oyuncak projesiyle İTÜ Çekirdek 2013’ün birincisi oldu.

Türkiye’nin en üretken teknokent yapılanmalarının başında gelen İTÜ ARI Teknokent’in sosyal sorumluluk projesi İTÜ Çekirdek, ikinci kez gerçekleştirildi. Toplam 13 ekibin yarıştığı proje yarışmasında birinciliği KarıncaLAB ekibi kazanarak 100 bin TL’lik Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü’nün sahibi oldu. İkinci olan Tesla grubu 50 bin TL’lik Cardtek Grroup Özel Ödülünü, Üçüncü olan BioGuy grubu 25 bin TL’lik Ege Kimya Özel Ödülünü ve Dördüncü olan Saffar grubu 10 bin TL’lik Agito Özel Ödülünü aldı. Ayrıca, fikirleri ticari olarak uygulanmaya uygun bulunan Go Energy, Autonomy ve  Acrome ekipleri, ARI Teknokent Türk Telekom Kuluçka Ofisi'nde 1 yıl süre ile ücretsiz ofis imkânından yararlanma hakkı kazandı. Kazanan tüm firmalar ödüllerine ek olarak hiçbir ücret ödemeden kendileri için tahsis edilen ofisleri kullanacaklar ve tüm altyapı hizmetlerinin yanı sıra, ortak çalışma alanları, laboratuvar ve danışmanlık hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanabilecekler.

Karaca: “Gelecek şekilleniyor”

Ödül Töreninde konuşan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, üretkenliği ve verimliliği ile ARI Teknokent’in ayrıcalıklı ve öncü bir konumu olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek projelerin İTÜ Çekirdek'ten çıkacağını belirtti. İTÜ ARI Teknokent Müdürü Kenan Çolpan ise
İTÜ Çekirdek aracılığıyla sunulan hizmetler sayesinde teknoloji tabanlı fikirlerin filizlenmesini ve gelişmesini, sonrasındaysa ticarileşmesini hedefliyoruz. Fikirlerin birer ‘hayal’ olmaktan çıkıp, uygulanabilir ve ticarileşebilir projelere dönüşmesi amacıyla hem teknokentimizin, hem de üniversitemizin tüm imkanlarını girişimcilere sunuyoruz” dedi.

Kazanan Projeler

KarıncaLab:
6 yaş ve üstü çocukları hedefleyen, küçük elektronik modüllerden oluşan legolar, kullanıcısının hayal gücü ile birleşerek oyuncaklara dönüşüyor.

Tesla: Günümüzün antibakteriyel ürünlerinin etkili olamadığı hastane mikrobu dahil olmak üzere, birçok mikrop türünü öldürebilen, öncelikle hastanelerde kullanımı amaçlanan polimer madde sentezi projesi.

BioGuy: Tesislerde kötü kokulara neden olan atıklarla beslenen biyolojik arıtma ünitesi. BioGuy atık yönetimi konusunda %100 çevreci ve ekonomik açıdan avantajlı çözüm sunuyor.

Saffar: Bitkilerin ihtiyaç duydukları su miktarını çeşitli gözlemler sonucu hesaplayan ve verilen talimat sonucu sulama işlemini gerçekleştirilen, akıllı sulama otomasyon sistemleri.

GoEnergy: Elektrikli araçlarda bulunan akülerin ölçümlerinin yapılarak bataryalarının yönetimlerinin gerçekleştirilmesi, güvenli ve akıllı batarya yönetim sistemi projesi.

AutonomyTech: Başta savunma sanayinde kullanılmak üzere ROV (Uzaktan kumanda edilebilen araçlar) sistemlerine odaklanan ve istenilen görevleri gerçekleştirebilen kara, hava ve su araçlarını geliştirme projesi.

Acrome: KOBİ’lerin kullanımını hedefleyen; öğrenme yetisine sahip, düşük yer kaplayan ve güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan kullanılabilen, düşük maliyetli, kullanımı kolay endüstriyel robot kolu projesi.