RSG Çiçek Açtı
Şub 21, 2014

Işık Güner’in Bitki İllüstrasyon Sergisi 27 Şubat-27 Mart 2014 tarihleri arasında İTÜ RSG’de!

Türkiye’nin sayılı bitki ressamlarından olan Güner’in ilk kişisel sergisine İTÜ RSG ev sahipliği yapıyor.

Güner’in 41 resminin yer aldığı sergideki eserlerin önemli bir bölümü Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi özel koleksiyonundan. Ayrıca “Türkiye Bitkileri” özelinde yaptığı çalışmalar da bulunuyor.

Güner’in İTÜ'ye özel resmettiği 3 eseri ilk kez sergileniyor.

İTÜ’nün, sanatla bütünleşen teknik üniversite kimliğine yaptığı katkı ile hayata geçirdiği ve farklı disiplinlerden seçkin örnekleri hem İTÜ’lü hem de üniversite dışından sanatseverlerle buluşturma hedefiyle yola çıktığı Rektörlük Sanat Galerisinde (İTÜ RSG), yılın ikinci sergisi açıldı. Türkiye’nin sayılı bitki ressamlarından olan, çok sayıda uluslararası ödül sahibi Işık Güner’in eserlerinden oluşan “Bitki İllüstrasyon Sergisi” 27 Şubat 2014 Perşembe günü gerçekleştirilen törenle sanatseverlerle ve botanik meraklılarıyla buluştu. Açılış törenine, TEKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi kurucusu Ali Nihat Gökyiğit ile Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Müdürü Adil Güner de katıldı.

Açılışta Türk Müziği Devlet Konservatuvarı öğrencilerimiz tarafından yan flüt dinletisi sunuldu. Kısa bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, RSG'nin ikinci sergisinin açıldığını ve Rektörlüğün böyle bir projenin içinde yer almasından mutluluk duyduklarını vurguladı. Karaca, Güner'in Türkiye için önemli bir isim olduğunu ve ilk kişisel sergisini İTÜ RSG'de açmasını ayrıca anlamlı bulduğunu belirterek, "Bu da İTÜ farkı" dedi.

Işık Güner de yoğun çalışma temposunda kişisel sergi açmaya bir türlü fırsat bulamadığını ve kendisinin de tüm eserlerini ilk kez bir arada gördüğünü belirterek, "Benim için bu sergi, bu kadar kalabalık bir açılış çok güzel. Çok heyecanlıyım ve mutluyum, yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederim" dedi. Güner, serginin kendisi için taşıdığı anlamın ötesinde bitki ressamlığının bilinirliğinin artması adına da önemli rol oynayacağına inandığını vurgulayarak, İTÜ RSG'ye bu anlamda üstlendiği misyon için teşekkür etti.

Sergi, 27 Mart 2014 Perşembe gününe kadar haftanın her günü 09.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. RSG’nin kapısı İTÜ’nün tüm öğrencileri, akademik ve idari personelinin yanı sıra, sanat dostu İstanbullulara da açık.

İTÜ’ye Özel Resimler Burs Olacak

Güner’in, bitki illüstrasyonlarının yanı sıra İTÜ için resmettiği 3 ayrı eser de ilk kez sergileniyor. “Lale, Gelincik ve Göksüsen” resimlerinde,  İTÜ’nün simgesi arı da eserin dikkat çekici unsuru olarak yer alıyor. Güner’in İTÜ’ye özel resmettiği ve kullanım hakkını verdiği resimlerden hazırlanan porselen kupa ve not defterleri de ilk kez sergi sırasında satışa sunuldu. Ürünleri satın almak isteyenler, RSG'de kurulan ve sergi süresince açık kalacak satış masasından temin edebiliyor. RSG’nin sosyal sorumluluk bilinciyle gerçekleştirdiği bu çalışma sayesinde, sınırlı sayıda üretilen Işık Güner imzalı özel seriden elde edilen gelirin tamamı, İTÜ öğrencilerine burs kaynağı olarak kullanılacak.

Işık Güner Hakkında

1983 Ankara doğumlu Işık Güner, lisans eğitimini çevre mühendisliği üzerine aldı. Kariyerine bitki ressamı olarak yön veren Güner, bu alana ilişkin kurslara katılarak eğitim aldı. “Bitkileri Tanıyalım” adlı çocuk kitabının illüstrasyonlarını yaptı, “Kars-Iğdır Doğal Zenginlik Projesi” kapsamında üç yıl süreyle Kars’ta bitki ressamlığı eğitimleri verdi. 2008 yılından bu yana Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesindeki bitki ressamlığı kurslarında, yeni yetenekleri yetiştiriyor. Yanı sıra, 2010 yılından bu yana Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesinde düzenlenen kursların da eğitmenliğini yürütüyor. Güner, Londra ve Edinburgh’ta düzenlenen bitki ressamlığı sergilerinde 3 kez “Altın Madalya”, 2 kez “Serginin En iyi Resmi” ve 2 kez de “Mary Mendum Ödülü” aldı. Sanatçı hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

Bilim ve Sanatın Buluşması: Bitki Ressamlığı

Bitki ressamlığının Türkiye’deki kökleri Osmanlı İmparatorluğuna kadar uzanıyor. Ancak Osmanlı Devletinin duraklama döneminden itibaren gelişimi duran, sonra yok olan bu sanat, yakın tarihte tekrar canlanmaya başladı. Giderek daha çok ilgi uyandıran alanlardan biri olan bitki ressamlığında, Türkiye’de bulunan yaklaşık 10 bin civarı bitkinin, resmedilmesi ve bilimsel çalışmalara kaynak oluşturması açısından ihtiyaç bulunuyor. Ölçekli çizimlerin yapıldığı bitki ressamlığında, bitkilerin en küçük ve karakteristik yapılarının, mikroskobik özelliklerinin görülmesi sağlanıyor. Damar yapıları ölçekli ve ayrıntılı olarak açıklanıyor. Ortaya çıkan eserler, özellikle bilimsel çalışmalarda ve yayınlarda kullanılıyor.

Işık Güner'in bitki ressamlığını her yönüyle anlattı söyleşiyi okumak için tıklayınız.