Eski Anadolu'da Metal Bilimi ve Sanatı Atölyesi
Mar 19, 2014

İTÜ Bilim Toplum Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ilk kez düzenlenen ve Eğlen-Bilim Bilim İletişim Grubu tarafından sertifikalı bir etkinliğe dönüştürülen "Eski Anadolu’da Metal Bilimi ve Sanatı" atölye çalışması, 8-9 ve 15-16 Mart 2014 tarihlerinde İTÜ Bilim Merkezinde gerçekleştirildi.  Arkeolojik ve etnografik verileri kullanan deneysel atölyenin amacı, Anadolu’da 6 bin yıllık bir geçmişe sahip metal döküm sanatının tekniklerini deneyimlemekti.  Atölye boyunca tarih öncesine ait tunç ve kurşun döküm teknikleri denendi.

TÜBİTAK Konuk Bilim İnsanı Programı kapsamında İTÜ'de misafir bilim adamı sıfatıyla çalışmalarını yürüten Dr. Nicolas Gailhard’ın başkanlığı ve arkeolog/restoratör Temel Yılmaz’ın asistanlığında yürütülen atölyeye, lise ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra farklı kurumlardan ve arkeoloji, metalurji ve yer bilimleri gibi farklı disiplinlerden meslek insanları da katıldı.

Metalin Keşfi...
"Metalin keşfi insanoğlunun macerasında keskin bir değişikliğe karşı gelir.  Metalin kayadan ayrıştırılması,  ateşin yakılması, fırın fikrinin ortaya çıkması ve inşası, madenin katışıklardan arındırılması, içine başka maddelerin katılması, odun kömürünün işleme sokulması, ortak kültür öğelerinin birleşip eşyaya dönüştürülmesi; yani sembolleşmesi ve benzeri pek çok unsur, insanoğlunun bu keşfinin ortaya çıkmasında geçirdiği aşamaları gözler önüne serer."