TÜBİTAK Bölge Finali İTÜ Ev Sahipliğinde Yapıldı
Mar 24, 2014

TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Avrupa Bölge Finali 17-19 Mart tarihlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

TÜBİTAK’a 10 ayrı branşta proje hazırlayan ve projeleri dereceye giren öğrencilerin ödülleri, 20 Mart Perşembe günü, İTÜ Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle takdim edildi.

TUBITAK Odul Toreni

İTÜ Türk Musikisi ve Devlet Konservatuvarı Lalezar Klasik Türk Müziği Korosunun konseriyle başlayan törene, İTÜ Rektör Vekili, Prof. Dr. İbrahim Özkol, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Ali Fuat Aydın, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Dr. Önder Arpacı, okul müdürleri, proje danışmanı öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

TUBITAK Odul Takdim_1

İTÜ’nün Avrupa Bölgesi Koordinatörlüğü’nü 3.kez üstlendiği, TÜBİTAK 45. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Avrupa Bölgesi Yarışmasında İstanbul Avrupa Yakası, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’ndeki çeşitli liselerden katılan öğrenciler, 3 gün boyunca projelerini sergiledi.

33 Çılgın Projeye Ödül

Bilgisayar, Biyoloji, Coğrafya, Uygulamalı Fizik, Temel Fizik, Kimya, Matematik, Sosyoloji, Psikoloji ve Tarih konularında hazırlanan 100 projenin yer aldığı sergide alternatif enerji kaynakları, yenilenebilir enerjiler ve çevre dostu projeler öne çıktı. Projeler, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi ve Süleyman Şah Üniversitesinden jüri üyeleri tarafından değerlendirdi.

TUBITAK Odul Takdim_2

Yarışamaya katılan 100 projeden 15’i birinci, 9’u İkinci ve 9’u da üçüncü olmak üzere toplamda 33 projeye ödül verildi.

“Gelecekte kendiniz ve ülkemiz adına çok önemli projelere imza atacaksınız.”

Törenin açılışında konuşan TÜBİTAK Proje Koordinatörü, Rektör Vekili Prof. Dr. İbrahim Özkol “Bölgemizde 10 farklı branşta yapılan toplam proje başvuru sayısı 591 olmuş, jürilerimiz projeleri online olarak değerlendirmiş ve buradaki sergiye 100 tane proje davet etmiştir. Daha sonra sözlü mülakatlar yapılarak her branşın 1. 2. ve 3. puanlama esasına dayanarak tespit edilmiştir. Bu yarışmaya katılan herkes kazanmıştır; geleceğimizi sizlere emanet edeceğimiz gençler, böyle bir yarışmaya katılarak hem kendinize hem de bizlere güven vermiş bulunmaktasınız. Bu yarışma sizin için bir başlangıçtır. Çok kısa bir gelecekte kendiniz ve ülkemiz adına çok önemli projelere imza atacağınıza inanıyoruz.” dedi.

TUBITAK ALS Proje

“ALS hastalarına göz kapaklarıyla iletişim cihazı”

Yarışmada, Temel Fizik alanında birinciliği elde eden Bahçeşehir Lisesi 9. sınıf öğrencileri Muhammed Yusuf ve Arda Aydın, ALS hastalığına sahip olan bireylerin göz kapaklarıyla iletişime geçmelerini sağlayan sistem geliştirdi. Kamera ve kasktan oluşan sistem, hastaların göz kapaklarının hareketlerine duyarlı olarak çalışıyor. Sistemi 100 TL ye mal ettiklerini ifade eden Muhammed “ ALS hastaların zihinsel fonksiyonlarını kaybetmedikleri için çevreleriyle iletişime geçme ihtiyaç duyuyorlar. Geçmişten günümüze bu ihtiyaca yönelik çeşitli aletler üretilmiş ancak bunların birçoğu kafa hareketlerine duyarlı sistemler ve çok pahalı 300 TL civarında ALS hastalarının birçoğu kafalarını oynatamıyorlar sadece göz kapaklarını oynatabiliyorlar bunlara yönelik yapılan cihazlar 300 bin TL civarında. Bizim bu projeye başlarken iki amacımız vardı düşük ücret ve göz kapakları hareketlerine duyarlı olması bunu gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. ” dedi.

Yarışmanın büyük finali 5-9 Mayıs tarihlerinde Ankara’da yapılacak. Bölge finallerinde seçilen öğrenciler, büyük finalde yarışacak.