İstiklal Marşımızın 93. Yılında Milli Şairimizi Anma Töreni
Mar 28, 2014

İstiklal Marşımızın kabulünün 93. yıldönümü ve marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un 141. doğum yılı dönümü 26 Mart 2014 Çarşamba günü İTÜ Türk Dili Bölümünce düzenlenen program ile kutlandı. Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa öğretim üyeleri, öğrenciler ve idari personel katıldı.

Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ve şehitler anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, açılış konuşmasını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın yaptı. Aydın, Mehmet Akif Ersoy’un eşsiz edebi yeteneği ve kaleminin yıllar aşan gücü ile asırlarca yaşayacak önemli bir kültür mirası bıraktığını söyledi. Aydın, şöyle konuştu:

Prof.Dr. Ali Fuat Aydin

“Ülkemize en büyük hediyesi kuşkusuz ki İstiklal Marşımızdır. Her dizesinde kahramanlığın, inancın ve hürriyet aşkının izlerini taşır. İmkânsızlıkların içinden yükselen ve birlikten doğan güç ile kazanılan bir vatanda, İstiklal Marşının aşıladığı ruhun da göz ardı edilemez bir katkısı vardır. İstiklal Marşını yazması istendiğinde, para ödülü konması nedeniyle bu teklife yanaşmayan ancak sonrasında, zor günler geçiren ülkesine duyduğu sorumluluk ile kaleme sarılan ve nihayetinde kazandığı ödülü de cepheye elbise diken vakfa bağışlayan yüksek bir ruhun insanı, bir tevazu insanıydı Mehmet Akif Ersoy… 1936 yılında vefat ettiğinde, görkemli bir cenaze töreni yapılmadı ama ebediyete uğurlanışı çok anlamlıydı. Cenazesinin kaldırılışında üniversiteli gençlerden oluşan büyük bir kalabalık vardı; mezarı da ölümünden iki yıl sonra üniversiteliler tarafından yaptırıldı. Onun vatan sevgisi, sade ve onurlu yaşamı, öğrenmeye ve öğretmeye adanmış kişiliği, bugün de gençlerimize örnektir. Tüm şiirlerini topladığı Safahat kitabına, en önemli eseri İstiklal Marşını koymamasının nedeni de ‘Ben onu milletin kalbine gömdüm’ diyecek kadar ülkesine ve yarınlarına duyduğu güvendir.”

Ogr.Gor. Asli Kantarci

Duygu yüklü konuşmalar

Türk Dili Bölüm Başkanımız Aslı Kantarcı, konuşmasını Mehmet Akif Ersoy’un yaşamını anlatmaya ayırdı. Ersoy’un aile yaşantına ve yakın dostlarıyla olan ilişkilerine dair bilgiler veren Kantarcı’nın konuşmasına eşlik eden tarihi fotoğraflar, katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi. Türk Dili Bölümü Öğretim Görevlimiz Hamide Aliyazıcıoğlu’nun Çanakkale Destanı ve İstiklal Marşımızın yazılış hikâyesinden bahsettiği ve Mehmet Akif şiirleriyle harmanladığı duygu yüklü konuşması ise izleyenler tarafından ayakta alkışlandı.

Prof.Dr. M. Fatih Andi

Mehmet Akif’in çok yönlü kişiliği

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, Mehmet Akif Ersoy’un çok yönlü bir insan olduğunu belirterek toplum tarafından benimsenmiş, sevilmiş, sayılmış değerli bir şahsiyet olduğunu söyledi. Andı, “Mehmet Akif yalnızca bir söylem adamı değildir; aynı zamanda bir eylem adamıdır. Akif, aktivisttir, edebiyatçıdır, gazetecidir, yazardır, hafızdır, veterinerdir, pehlivandır, yüzücüdür… Toplum o yüzden nereden bakarsa baksın Akif’i görüyor. Vatan ve millet sevgisinde buluşan herkes Akif’i sever ve sayar” diye konuştu.

Prof. M. Ugur Derman

Gelenekli Türk Sanatları Uzmanı Prof. M. Uğur Derman da Milli Şairimizin ailesiyle yaptığı bazı görüşmelerden kesitler anlattı. Mehmet Akif’in nüfus cüzdanını ve emeklilik cüzdanını konuklara gösteren Derman, “Çok cüz’i bir emekli maaşı ile hayatı sıkıntılarla geçen bu adama, devlet değil millet sahip çıkmıştır” dedi.

Solist Aslihan Erkisi

Program, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarından solist Aslıhan Erkişi’nin seslendirdiği "Safahat'tan Şarkılar" konseriyle sona erdi.