Nükleer Enerji Bilgilendirme Merkezi Açıldı
Mar 31, 2014

İTÜ Enerji Enstitüsü bünyesinde ARI 6 binasında kurulan Nükleer Enerji Bilgilendirme Merkezi faaliyete geçti. Kasım 2013’te Enerji Enstitüsünde; İTÜ, İTÜ Arı Teknokent, Rosatom ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan protokolle temelleri atılan merkezin teknik açılışı, 24 Mart 2014 Pazartesi günü gerçekleştirildi.

Merkezin teknik açılışına, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. M. Sabri Çelik, Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman, Merkez Müdürü Dr. Senem Şentürk Lüle, Rosatom ve Akkuyu NPP Şirketi’nin üst düzey yetkilileri ile İTÜ Arı Teknokent yöneticilerinin yanı sıra enstitü çalışanları ve öğrenciler katıldı.

Rektör Prof. Dr. Karaca: ‘Toplumsal Sorumluluk’

Merkezin açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, nükleer enerjiyle ilgili yatırımların dünyada 1950’lerde başladığını ancak Türkiye’nin bu alanda geri kaldığını söyledi. İTÜ’nün tarihsel süreçte bu açığı kapatma adına önemli bir rol üstlendiğini ifade eden Karaca, “İTÜ, 1961 yılında Enerji Enstitüsünü kuruyor ve devamında marka oluyor. Bizler, İTÜ Enerji Enstitüsü ve İTÜ Teknokent olarak ülkemizde nükleer enerji konusundaki açığı kapatmayı bir toplumsal sorumluluk olarak görüyor ve sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Bundan da gurur duyuyoruz”  diye konuştu.

Nükleer Enerji Yüksek Lisans Programı Hazırlığı

Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman ise Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi (MEPHI), Moskova Devlet Üniversitesi ve Moskova Güç Mühendisliği Enstitüsü (MPEI) ile işbirliği yaptıklarını, bu çerçevede Nükleer Enerji Teknolojileri konusunda ortak bir yüksek lisans programı başlatmayı hedeflediklerini söyledi. Şişman, “Rusyadan yabancı öğretim üyelerinin burada konumlanmasını sağlamayı, her sömestr en az iki öğretim üyesini Enerji Enstitüsünde ders verecek şekilde misafir etmeyi, lisansüstü öğrencilerin tez çalışmalarının bir kısmını ortak çalışmalar kapsamında Rusya’daki ilgili üniversitelerde sürdürmesini sağlamayı arzu ediyoruz” dedi.

Rosatom’un Türkiye Temsilcisi Sergei Tamayev ve Akkuyu NGS Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov da dünya genelinde en büyük şirketlerden biri olduklarını ve  40’a yakın nükleer reaktör inşa çalışması sürdürdüklerini belirtti. Türkiye’de bir ilke imza atmanın gururunu yaşadıklarını, dünya genelinde en güvenli teknolojiye sahip reaktörlerden birine sahip olduklarını ifade eden yetkililer, Rosatom’un sadece santral inşası yapmadığı alana uzmanlar da yetiştirdiğini kaydetti.

Merkezin Amacı Ne?

Nükleer enerji konusunda toplumu bilimsel temellere dayalı bilgilendirerek toplumda nükleer teknolojiler konusunda sağlıklı bir algının oluşmasını sağlamayı amaçlayan merkezin, her yıl yaklaşık 20 bin kişiye hizmet vermesi bekleniyor.

Temel olarak ortaokul ve lise öğrencilerine eğitim vermeyi amaçlayan merkez, aynı zamanda üniversite öğrencilerine ve halka da kapılarını açacak. Toplam 150 metrekare alana kurulu olan merkez, iki ayrı alandan oluşuyor. Giriş holü olan birinci alan, ziyaretçilerin bilimsel dokümanları inceleyebileceği, dokunmatik ekrandan bilgi alabileceği ve bilgilendirme videolarını izleyebileceği olanak sunuyor. Giriş holünü takiben ulaşılan ikinci alanda ise 7x4 m. boyutlarındaki panoramik bir ekran üzerinde nükleer enerji ve radyasyon konularını anlatan 45 dakikalık bir video filmin oynatıldığı ve bu eğitim sırasında interaktif masalardan filmdeki çeşitli sorulara izleyicilerin cevaplar verilebildiği 26 kişilik bir video salonu bulunuyor. Ziyaretçilerin ilgisini en üst seviyede tutmak için animasyonlar, sorular ve oyunlar içeren merkezin eğitim filmlerine, aynı zamanda daha ileri düzeyde konuların da anlatıldığı yeni videoların belirli aralıklarla ilave edilmesi planlanıyor.