Dünyaca Ünlü Bilim İnsanı Paul Weiss İTÜ’deydi
May 26, 2014

Nano-bilim alanında dünyaca tanınan bilim insanı UCLA (University of California, Los Angeles) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Paul S. Weiss, 23 Mayıs Cuma günü İTÜ’ye konuk oldu. Weiss, Remzi Ülker Konferans Salonunda, "The Ultimate Limits of Miniaturization: Exploring and Controlling the Nanoscale World in Science, Engineering and Medicine" konulu seminer verdi.

Üniversitemizin Bilim, Sanat ve Teknoloji Seminerleri serisi kapsamında İTÜ’ye gelen Paul Weiss’in seminerine İTÜ’lü genç araştırmacılar, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. İzleyiciler, Atomik Kuvvet Mikroskopu (AFM) ve Taramalı Tünel Mikroskopu (STM) kullanımı ile malzeme yüzeylerinin özgün ve yeni özelliklerin kullanımı konusunda güncel bilgilere ulaşma imkânı buldu.

Weiss atomların ve moleküllerin kimyasal bağ mesafesinden biraz daha uzak olma durumlarında nasıl etkileşimlerde bulunduğu konusunda bilgi verdi. Özellikle, SAM (self-assembled monolayer) organik moleküllerin kullanılması sonucunda tekil moleküllerin izolasyonu ile elektron iletiminin incelenmesi ve bu yaklaşımın geliştirilmiş nanoüretimde kullanılmasından bahsetti. Soru cevap şeklinde geçen ve İTÜ’lü öğretim üyelerinin katkılarıyla zenginleşen oturumlar, meslektaşlar arası fikir alışverişi niteliği taşıdı.

Dr. Weiss, seminer sonrasında ITUnano Ar-Ge Merkezini ve Dr. Orhan Öcalgiray Moleküler Biyoloji-Biyoteknoloji ve Genetik Araştırmalar Merkezlerini gezdi. Merkezlerde yapılan çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

Prof. Dr. Paul S. Weiss Hakkında

Nano-bilim alanında dünyaca tanınan saygın bilim insanlarından biri olan Paul Weiss, UCLA’da atomik-ölçekte yüzey kimyası ve fiziği, moleküler aygıtlar/sistemler, nano-lithografi, biofizik ve nörobilim konularında çalışma yürütüyor. California Nanosistemler Enstitüsü Müdürlüğü yapan Weiss, Fred Kavli NanoSistem Bilimleri Kürsü sahibi. Kariyeri boyunca çok farklı ödüller alan bilim adamı, ABD Ulusal Bilim Vakfı Genç Araştırmacı Ödülünün de sahibi. Weiss American Vacuum Society, IEEE, American Physical Society, American Chemical Society, ve American Academy of Arts and Sciences gibi çok seçkin bilim topluluklarında “fellow” ünvanına sahip.