Güzel Sanatlar Bölümümüz 30 Yaşında
Haz 01, 2014

İTÜ Güzel Sanatlar Bölümünün (GSB) 30. kuruluş yıldönümü, Taşkışla Yerleşkesinde gerçekleştirilen bir dizi etkinlikle kutlandı.

1984-1985 Akademik Yılında eğitim ve     öğretime başlayan İTÜ GSB’nin yeni yaşı, İTÜ yönetimi, Güzel Sanatlar Bölümü yönetimi bölüm akademisyenleri, idari personeli ile çok sayıda öğrenciyi bir araya getirdi. Tarihi Taşkışla Binasında gerçekleştirilen kutlama programı, İTÜ TMDK Öğretim Görevlisi Bahar Büyükgönenç’in keman dinletisi ile başladı. Programın açılış konuşmasını GSB’nin 1999 - 2006 Dönemi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ayla Ödekan yaptı. Ödekan, konuşmasında İTÜ’de sanatın tarihsel sürecine ışık tuttu.

Oğuz Atay Bilim ve Sanat Merkezi kuruluyor

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca İTÜ’de rektörlerin her dönem sanata çok önem verdiğini, bazı dönemlerde ise radikal dönüşümler yaşandığını söyledi. Karaca, “Bu dönüşümlerden ilki 1996 yılında değerli hocamız Prof. Dr. Gülsün Sağlamer döneminde İnsan ve Toplum Bilimleri (İTB) derslerinin zorunlu kılınması ile yaşandı. İkinci dönüşüm ise 2009 yılında da benim de Rektör Yardımcısı olarak görev yaptığım dönemde Sanat (SNT) kodlu dersin zorunlu kılınması ile gerçekleşti. Öğrencilerimiz zaten yetenekli ama bizler bu radikal değişimlerle estetik ve sanat kaygısı taşıyan mezunlar vermeyi hedefledik” diye konuştu. Karaca, ilerleyen günlerde İTÜ bünyesinde “Oğuz Atay Bilim ve Sanat Merkezi”nin açılacağı haberini de konuklarla paylaştı.

“Hedefimiz, Uluslararası Sanat Tasarım Ağı kurmak”

GSB Başkanı Doç. Dr. Yüksel Demir, “Geçtiğimiz yıl sanatın nabzının üniversitede atması için periyodik ve nitelikli ekinlikler yapmayı hedeflemiştik. Bu kapsamda Bilim Kültür ve Sanat Komisyonunun önderliğinde bu yıl ilk kez İTÜ SANAT etkinliklerini düzenledik. Önümüzdeki dönemlerde de İTÜ SANAT’ı periyodik olarak tekrarlamayı düşünüyoruz” dedi. Kısa vadede lisans öğrencileri için disiplinler arası bilim ve sanat programı başlatmayı düşündüklerini, 2007 yılından bu yana çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Demir, uzun vadedeki hedeflerini ise “Ulusal/Uluslararası Sanat Tasarım Ağı (USTA) kurmak istiyoruz. Bu ağ öğretim üyesi ve öğrenci değişim programlarını içeren bir sistemi içeriyor” sözleriyle anlattı.

30. yıl kutlama etkinlikleri kapsamında öğrencilerin ve akademisyenlerin çalışmalarından oluşan karma sergi de açıldı. Öğrencilerin sanat heyecanını ve yeteneklerini teşvik etmeyi amaçlayan sergi, 31 Mayıs’a kadar açık kalarak ziyaretçilerden oldukça ilgi gördü.