İTÜ Petrol ve Doğalgaz Semineri 24. Kez Yapıldı
Haz 23, 2014

Maden Fakültesi Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümümüz tarafından gerçekleştirilen “İTÜ Petrol ve Doğalgaz Semineri” bu yıl 24. kez gerçekleştirildi. İhsan Ketin Konferans Salonunda düzenlenen seminer, uzmanları bir araya getirdi.

Seminere, Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca, Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Arslan, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Satman, TMMOB PMO Başkanı Mehmet Kul,  MTA Genel Müdürü Mehmet Uzer, öğrenciler, mezunlar ile enerji alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı. Petrol, doğal gaz ve jeotermal enerjinin endüstri–üniversite ilişkileri çerçevesinde ele alındığı seminerde, sektördeki yenilikler ve üniversite bünyesinde yapılan ar-ge çalışmaları masaya yatırıldı. Sergide ise sektörün önde gelen firmaları açtıkları stantlarda öğrencilere çalışma alanları ve staj olanakları hakkında bilgiler verdi.

PDMB Semineri-Rektor

Seminerin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ’nün iddialı olduğu alanların “malzeme, havacılık ve enerji” olduğunu, bu alanlarda önemli adımlar atıldığını bunlardan birinin Enerji Teknokenti kurulması olduğunu söyledi. Bölümün en büyük sorununun kontenjan sayısının fazlalığı olduğunu belirten Karaca, petrol ve doğalgaz sektöründe hızlı bir gelişim olduğunu, mezun olan öğrencilerin sektör tarafından istihdam edilmesi nedeniyle öğretim üyesi kadrosunun yetersiz olduğunu vurguladı. Karaca, konuyu YÖK ile görüştüklerini ve kontenjan küçültme talebinde bulunduklarını ifade etti.

PDMB Semineri- Fakulte Dekan

Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Arslan ise enerjinin elde edilebilirliğinin zor bir süreç olduğunu belirterek, kısa süre önce Soma’da yaşanan maden faciasını hatırlattı. Petrolün ülkelerin sınırlarını değiştirecek öneme sahip bir kaynak olduğunu vurgulayan Arslan “Ülkemizin konumu petrol kaynaklarına yakın bir mesafede Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu tüm bu bölgeye mühendis yetiştiriyoruz. O açıdan bizim verdiğimiz eğitimin çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

PDMB Semineri- Bolum Baskani

Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Satman da dünyada ve Türkiye’de petrol ve doğal gaz sektörünün gelişmekte olduğunu belirterek, İTÜ Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü hakkında bilgi verdi. Satman, petrol ve doğal gaz sektörünün üniversite-endüstri-devlet üçgeninde ilerlemesi gerektiğinin altını çizerken, sektör temsilcilerine daha fazla destek çağrısı yaptı.

Petrol Mühendisleri Odası PMO Başkanı Mehmet Kul, 1982 yılında İTÜ Petrol Mühendisliği Bölümünden mezun olduğunu ifade ederek üniversite sanayi arasındaki işbirliği için PMO olarak her zaman çalışmaya hazır olduklarından söz etti.

PDMB Semineri-Stantlari

İki gün süren, 16 farklı kuruluştan 18 konuşmacının katıldığı seminer, 25 yıl önce Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümünde eğitim hayatına başlayan İTÜ’lülere anı plaketlerinin takdim edilmesi ile sona erdi.