Yeni Akademik Yıl Açılış Töreni Gerçekleştirildi
Eyl 05, 2014

‘Biz geleceğe iz bırakan bir ekolüz’

İTÜ 2014–2015 Akademik Yılı Açılış Töreni, Ayazağa Yerleşkesi - Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Törene İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör Yardımcıları, fakülte ve enstitü yönetimleri, akademik kadro ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile açılan tören, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Grubu tarafından verilen konserle başladı. Konukların büyük beğeni ile takip ettiği ve dakikalarca alkışlanan konserin ardından, yeni akademik yılın açılış konuşması için Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca kürsüye çıktı.

Karaca, ilk olarak akademisyenlere seslenerek, “Yeni akademik yıla merhaba demenin heyecanını ve kıvancını, en iyi akademisyenler bilir. Ben de bir akademisyen olarak bu heyecanı sizlerle paylaşmaktan duyduğum mutluluğu belirtmek isterim” dedi. Sokrat’tan alıntıyla konuşmasına başlayarak, “Sadece bir iyi vardır; bilgi, sadece bir kötü vardır; cehalet” diyen Karaca, bilginin yüceliğinin bilgiye ulaşmak ve onu yaymak için harcanan emekte yattığını söyledi. Karaca, “İTÜ'nün 241 yıldır dünyaya yaydığı bilim ışığı, kendini İTÜ'ye ve bilime adamış akademisyenlerin ışığının birleşimidir. Bilim insanları her zaman güçlüdür. Gücünü; bilginin sonsuzluğundan, öğretme aşkından ve merakın tükenmezliğinden alır. Yeni bir akademik yıla başlarken, bugüne kadar yetişmesine emek verdiğiniz tüm İTÜ'lüler ve yaptığınız tüm kıymetli çalışmalar için şükranlarımı sunuyorum” dedi. Ardından öğrencilerine hitap ederek hayal ettikleri üniversiteye ulaşma başarısı gösterdikleri için kutlayan Karaca, “İTÜ çatısı altında olmanın size sağladığı ayrıcalığı, gün geçtikçe daha iyi anlayacak, bir ömür taşıyacağınız gurura eriştiğinizi fark edeceksiniz. Siz dünyanın en seçkin üniversitelerinden birinin parçası oldunuz. Hepinizi kutluyor, başarılı bir öğrencilik yaşamı diliyorum” diye konuştu. İdari personele de teşekkür eden Rektör Karaca, İTÜ’deki her çarkın doğru işlemesini sağladıklarını vurgulayarak, özverili çalışmaların takdire değer olduğunu belirtti.

‘Gelecek için çalışan bir ekolüz’

Gelecek için çalışmanın bir ir İTÜ geleneği olduğunu söyleyen Karaca, İTÜ’lülerin  sadece bugünü yaşayan değil, yarını düşünen ve iz bırakmayı alışkanlık edinen bir ekol olduğunun altını çizdi. “Bunu öğrencilerimizde, mezunlarımızda, akademisyenlerimizde görürüz” diyen Karaca, şöyle konuştu:

“İTÜ'nün içinden gelen bir İTÜ yönetimi olarak bizim de farklısını düşünmemiz söz konusu olamazdı. Amacımız; kötü gidene göz yummak değil, düzeltmek için gerekirse cesurca kararlar almak. Amacımız; iyi yapılanı olduğu yerde bırakmak ya da bozmak değil daha iyiye götürmek için emek harcamak. Akademik ve bilimsel gelişimden öğrencilerimizin başarısına, daha yaşanabilir kampüslerden sizlerin daha mutlu ve verimli çalışacağı ortamlara kadar her aşamada elimizi taşın altına koymamız bundandır.”

‘Yorulmayan enerjimiz İTÜ sevgisinden’

İTÜ için her gün tazelenen bir enerjiyle çalıştıklarına işaret eden ve son dönemde yapılan çalışmalardan örnekler aktaran Karaca, şunları kaydetti:

“Bir İTÜ dünyası hayal edin... Tam manasıyla bir araştırma üniversitesi... 7-24 yaşayan, kampüste zaman geçirmenin mecburiyet değil tercih olduğu bir üniversite... Laboratuvarlarında, araştırma merkezlerinde gece-gündüz bilim üretilirken, her köşesinin sanatın renklerine boyandığı bir üniversite... Dört bir yanında özgürce spor yapılabilen bir üniversite… Geleceğin teknolojilerinin üretildiği bir üniversite... Disiplinlerarası çalışma alışkanlığının kavrandığı ve başarılı sonuçlarının alındığı bir üniversite... Ve öğrencilerinin, öğretim üyelerinin, çalışanlarının daha mutlu olduğu bir üniversite... Biz böyle bir İTÜ dünyası için çalışıyor, yorulmayan enerjimizi İTÜ sevgisinden alıyoruz.”

Son dönemde İTÜ’nün ard arda kazandığı başarılara da dikkat çeken Karaca, Türkiye Şampiyonu olan Amerikan Futbol Takımı ve Satranç Takımını, Dünya Şampiyonu olan Model Uydu Takımını, 18. kupasını alma başarısına ulaşan Güneş Arabası Takımını, 2014’te farklı turnuvalarda çeşitli dereceler kazanan yelken, kano, kendo, eskrim takımlarını kutladı.

Dereceli Öğrenciler Uçak Mühendisliği ve Mimarlık’ta

Prof. Dr. Karaca konuşmasının ardından İTÜ’ye en yüksek puanla yerleşen ilk üç öğrenciye başarı belgelerini verildi. Üniversitemize birincilikle yerleşen Uçak Mühendisliği Bölümü Öğrencimiz Ferit Nihat Adam, ikincilikle yerleşen Mimarlık Bölümü Öğrencimiz Ali Zahid Pak ve üçüncülükle yerleşen Mimarlık Bölümü Öğrencimiz Ahmet Fazıl Yenice’yi tebrik eden Rektörümüz, başarılar diledi.

İTÜ’lü mühendislerin ayrıcalığı

Törene konuk konuşmacı olarak katılan AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, iş yaşamından örnekler aktardığı ve yer yer espriler ile süslediği konuşmasında, İTÜ isminin değerine vurgu yaptı. Kendisinin de bir mühendis olduğunu ifade eden Akın, İTÜ’lü mühendislerin diğer tüm mühendislerden ayrıcalıklı kabul edildiği yıllar yaşadıklarını, İTÜ mezunlarının “yüksek mühendis” ünvanını kullanmasının alışkanlık olduğunu anlattı. Sermayenin yerel değil uluslararası birikiminin giderek daha çok önem kazandığını, çok uluslu şirketlerin bugünkü dünyanın zorunluluğu olduğunu belirten Akın, “Bazı markalar vardır, ismi geçtiğinde hangi ülkeye ait olduğunu bilirsiniz. Ama varlığının tamamı o ülkeye ait değildir. Ancak bu o ülkenin insanının ve ekonomisinin kazanmasına da engel değildir” dedi. Akın, İTÜ’nün akademik yıl açılışında bulunmanın kendisi için büyük mutluluk ve gurur olduğunu vurguladığı konuşmasını, yapılan davete teşekkür ederek tamamladı.

Tören, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın, Akın’a teşekür plaketi sunmasıyla sona erdi.