Uluslararası Bilim İnsanları İTÜ’de
Eyl 18, 2014

Üniversitemizin Bilim, Sanat ve Teknoloji Seminerleri serisi kapsamında, uluslararası düzeyde önemli isimler akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizle buluşmaya devam ediyor. Seminerlerin 2014-2015 Akademik Yılı için ilki, 22 Eylül 2014 Pazartesi günü gerçekleştirilecek. Dünyanın en büyük petrol firmalarından Saudi Aramco Üst Düzey Yöneticisi ve Baş Teknolojisti Prof. Dr. Ali Doğru tarafından, “İleri Petrol Teknolojisindeki Gelişmeler ve Matematiksel Modellemenin Rolü” konulu seminer verilecek. Birçok akademik yayının ve çok sayıda prestijli ödülün sahibi Prof. Dr. Doğru’nun semineri, Ayazağa Yerleşkesi – Süleyman Demirel Kültür Merkezinde saat 10.30’da başlayacak.

Güncel teknolojiler ve uygulamalar

Hem karada hem de denizde petrol ve doğal gaz arama-üretme yöntemlerinde yaşanan teknolojik gelişmeler, dünyada ulaşılabilecek hidrokarbon rezervlerinin artışına yol açarken; ar-ge çalışmaları bunu başarmada önemli rol üstleniyor. Prof. Dr. Doğru’nun semineri de revaçtaki temel bilim ve mühendislik yöntemlerini kullanarak petrol endüstrisindeki son teknolojik gelişmeleri ve uygulama alanından örnekleri ele alacak. Özellikle, matematiksel modelleme ve süper bilgisayarların, dünyanın büyük petrol ve gaz yataklarında petrol çıkarmanın kolaylaştırılmasında nasıl kullanıldığını gösteren örnekler verilecek.

Prof. Dr. Ali Doğru Hakkında

Prof. Dr. Ali H. Doğru, 1974 yılında University of Texas - Austin'de Matematiksel Modelleme üzerine doktorasını aldı. California Institute of Technology Kimya Mühendisliği; University of Texas - Austin Makine Mühendisliği; Norwegian Institute of Technology Petrol Mühendisliği ve İTÜ Petrol Mühendiliği Bölümünde çeşitli akademik görev yürüten Doğru, halen MIT’te ve İTÜ’de ziyaretçi bilim insanı olarak görev yapıyor. Mobil Oil Corp, Dallas,Texas and Core Labs Inc, Dallas, Texas'tan sonra, dünyanın en büyük petrol firmasında Saudi Aramco Fellow olarak çalışmalarını sürdürüyor. İTÜ işbirliğiyle 3-5 Eylül 2012'de gerçekleştirilen "SPE-SIAM Conference on Mathematical Methods in Fluid Dynamics and Simulation of Giant Oil & Gas Reservoirs" ve 15-17 Eylül 2014'te düzenlenen "SPE & SIAM Conference on Large Scale Computing and Big Data Challenges in Reservoir Simulation" konferanslarının başkanlığını yaptı. 10 ABD patentine ve 40'ın üzerinde akademik yayına sahip Doğru, aralarında "2014 SPE/AIME Honorary Member, 2013 Saudi Aramco Fellow, SPE 2012 John Franklin Carll Award, 2010 World Oil Innovative Thinking Award, SPE 2008 Reservoir Description & Dynamics Award, ADIPEC 2010 Best Technology Award"ın da bulunduğu birçok seçkin ödülün sahibi.