İklim Değişikliği İçin Farkındalık Geliştirme Projesi
Eyl 30, 2014

İklim değişikliğine dikkat çekmek ve alınacak önlemler konusunda farkındalık geliştirmek amacıyla Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Burçkin Dal yürütücü danışmanlığında gerçekleştirilen “İklim Değişikliğinin Etkileri ve İklim Değişikliklerine Uyum Konularında Farkındalık Geliştirme” projesi tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından desteklenen ve TÜBİTAK TÜSSİDE yükleniciliğinde gerçekleştirilen proje, 15 ay sürdü.

Proje hedef kitlesinde; Marmara, Ege, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesinde yaşayan öğrenciler, öğretmenler, kamu personelleri, sivil toplum kuruluşu mensupları, akademisyenler ve yerel temsilciler yer aldı. Bu kapsamda ilk adım olarak, belirlenen dört coğrafi bölgeden seçilen illerde, geniş katılımlı çalıştaylar düzenlendi. Çalıştaylarda, iklim değişikliğinin bölgesel etkileri üzerinde durularak, katılımcılar bilgilendirildi. Daha sonra belirlenen illerde, ilköğretim okulları öğretmenlerinin katılımı ile “İklim Değişikliği Hizmetiçi Seminerleri” gerçekleştirildi. Projenin son aşamasında ise sekiz ilde, üniversite öğrencilerinin rehber olarak yer aldığı ilköğretim öğrencilerinin katılımına açık altı hafta süreli “İklim Değişikliği Bilim Kampları” düzenlendi. TÜSSİDE Gebze Yerleşkesinde gerçekleştirilen yatılı bilim kampları ile öğretmenler ve öğrencilerin iklim değişikliği konusunda bilgilendirilmeleri sağlanarak, yenilikçi öğretim yöntemleri ile farkındalıkları artırıldı.

İklim değişikliğine uyum sağlama sürecinde alınacak bireysel önlemlere işaret eden kamu spotu, öğrenciler için eğitici animasyonlar, broşürler, posterler, yap-boz, kitapçık ve diğer eğitici materyallerin hazırlanması da projenin diğer önemli sonuçları oldu.

iklim degisimi proje logo