İTÜ’den Hızlı Yükseliş
Eki 02, 2014

İTÜ’nün, akademik gelişim ve bilimi öncelik alarak attığı adımlar hızlı bir yükseliş ile kendini gösteriyor. Dünyanın en saygın akademik sıralamalarından biri kabul edilen Times Higher Education tarafından açıklanan Dünyanın En İyi Üniversiteleri-2014 sonuçları ile İTÜ ilk kez en iyi 200 üniversite arasına girdi. Sıralamaya göre, İTÜ dünyanın en iyi üniversiteleri arasında 165. sırada yer aldı.

2011 ve 2012’de 276-300 bandında yer alan İTÜ, 2013 yılında yükselişe geçerek 201-225 aralığına çıktı. 2014 itibariyle hızlı yükselişini sürdüren üniversitemiz, 165. sıraya çıkarak dünyanın en iyi ilk 200 üniversitesi arasına katıldı.

Prof. Dr. Karaca: ‘Hedef ilk 100’

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Türk üniversitelerinin başarısının ülke adına gurur verici olduğunu belirtirken, “İlk 200’de daha fazla üniversite yer alması ve başarı basamaklarının yükselmesi hepimizin arzusu” dedi. Karaca, İTÜ’nün şimdiye kadar ilk 200 içinde yer alamamış olmasını üzücü bulduğunu ve bunu gecikmiş bir başarı olarak gördüğünü belirtti. “İTÜ bir araştırma üniversitesi, ilklerin üniversitesi” diyen Karaca, önceliğin her zaman akademik ve bilimsel gelişim olduğunun altını çizdi. Karaca, “Henüz istediğimiz yerde değiliz, İTÜ’nün hakkı bu basamak da değildir. Bizim amacımız ilk 100 içerisinde yer almak. Bunu başarmak için çalışıyoruz” diye konuştu.

Sıralamalarda birçok niteliğin dikkate     alındığını belirten Karaca, başarıyı destekleyecek ve akademik gelişimi motive edecek bir anlayış benimsediklerine işaret ederek, “Daha dün TÜBİTAK 2014-1. Dönemi 1001, 1005 ve 3501 proje desteği alan öğretim üyelerimizle bir araya geldik. Bu yıl bu programlarda en fazla proje desteği alan üniversite İTÜ oldu” dedi. Karaca, şöyle devam etti:

“Üniversitemizin geleceği için aldığımız kararlar kimi zaman başka açıdan değerlendirilebiliyor. Ama bu durumda göz ardı edilen şu ki benim için İTÜ’nün ve bilimin gelişmesinden daha önemli bir şey olamaz. Biz bugün için ya da bireysel kaygılar taşıyarek değil, gerçek bir İTÜ’lü olma bilinciyle, geleceği düşünerek çalışıyoruz. Bu yaklaşımın doğruluğunu ve başarılı sonuçlarını zamanla görüyoruz ve gelecekte de önemini çok daha somut olarak göreceğiz. Sadece son birkaç aya baktığınızda dahi üniversitemizin kazandığı akademik başarılar, teknoloji üretimine ilişkin gelişmeler yakaladığımız ivmenin göstergesi.”