Uluslararası Osmanlı Mimarlık Kültürü Sempozyumu
Eki 23, 2014

İTÜ ve Kubbealtı Akademisinin birlikte hazırladığı, “Uluslararası Osmanlı Mimarlık Kültürü Sempozyumu” 22-23 Ekim 2014 tarihlerinde Taşkışla Yerleşkesi, Mimarlık Fakültesinde gerçekleştirildi.

Vefatının 30. yılında Ekrem Hakkı Ayverdi anısına ithaf edilen sempozyumun açılışına, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sinan Uluant, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Mert Şener ile yurt içi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

osmanli mimarisi sempozyum

Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sinan Uluant, dedesi Ekrem Hakkı Ayverdi’nin 1920’de mezun olduğu okulunda düzenlenen sempozyum için destek veren herkese teşekkür ederek başladı. Özellikle Balkanlardaki çalışmalarıyla tanınan Ekrem Hakkı Ayverdi’nin yakın zamanda yine bir Balkan şehri olan Üsküp’te anılacağını söyleyen Uluant,  Kültür Bakanlığı’nın “5 Şehir 5 Adam” projesine işaret ederek bu 5 isimden birinin Ayverdi olduğunu belirtti.

Uluant’ın ardından söz alan Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Mert Şener ise kültürün aktarıldıkça zenginleştiğine ve kıymetlendiğine dikkat çekerek, bu noktada eğitim-öğretim müfredatlarının önemli olduğunun altını çizdi. Şener, Osmanlı mimarlık kültürünün muhteşem estetik kurgulara sahip eserler ortaya koyduğunu belirtti.

rektorumuz_osmanli mimarisi_sempozyum

Son olarak Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca söz alarak, “Üniversitemizden mezun olan Ekrem Hakkı Ayverdi gibi bir değerin eserlerinin ele alınacağı sempozyuma ev sahipliğini yapmak  İTÜ ailesine çok yakışacak” dedi. Ayverdi’nin kendisinde bıraktığı izlenimi “nazik bir beyefendi ve kültür nakledicisi” olarak tanımlayan Karaca, ülkemizin mimarlıkla bir sanat olarak daha çok bütünleşmesi gerektiğini söyledi.

2 gün devam eden sempozyumda 6 oturum gerçekleştirildi. Osmanlı mimarisi, Ekrem Hakkı Ayverdi’nin Osmanlı mimarisine dair tespitleri, İslami eserler gibi geniş çaplı konulara yer verildi. Sempozyum Prof. Dr. Gülru Necipoğlu’nun konuşmasıyla sona erdi.