38. Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu İTÜ’de Yapıldı
Kas 11, 2014

Her yıl 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen Dünya Şehircilik Günü Kolokyumunun 38.’si, 6-8 Kasım 2014 tarihleri arasında İTÜ’nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. "Kentlerin Geleceği" temasıyla uzmanları bir araya getiren 3 günlük kolokyumda; şehirlere yönelik çevre politikalarından, büyük projelere ve kentlerin geleceğine, mekânsal dönüşüm ve yenilemeden ulaşım politikalarına kadar çok geniş bir yelpazede değerlendirmeler yapıldı.

Taşkışla Yerleşkesi Mimarlık Fakültesi’nde düzenlenen kolokyumun açılış oturumuna, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Mert Şener, İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Handan Türkoğlu, TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Genel Başkanı Orhan Sarıaltun, İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman ile meslek temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Safranbolu gibi tarihi bir mirası ülkemize kazandıran İTÜ’nün böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, kolokyumun İstanbul’da düzenlenmesinin de ayrıca önemli olduğunun altını çizdi. Kendisinin doğma büyüme İstanbullu olduğunu söyleyen Karaca, şehrin siluetinin yıllar öncesinde bozulmaya başladığına işaret ederek, son dönemde ise yeşil alanların giderek azaldığına dikkat çekti. Karaca, şehrin dokusundaki bozulmada akademisyen, bürokrat, politikacı, ayrımına gitmeden her bir bireyin sorumluluğu olduğunu belirtirken, yapılabileceklerin ele alınacağı kolokyumun ulaşacağı sonuçların yol gösterici olduğunu kaydetti.

Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sinan Mert Şener de şehirleşmenin hızının günlük yaşam pratiklerini de değiştirdiğini ifade ederek, üstün vasıflı ve çevreye duyarlı şehir plancıları, mimarlar yetiştirmenin gelecek için en önemli görev olduğunu söyledi. İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Handan Türkoğlu ise şehirlerin gelişim sürecinden ve önemli kırılma noktalarından örnekler sunduğu konuşmasında, şehirli nüfustaki artışın hem kentler hem de insanlar açısından doğuracağı sonuçları anlattı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun, kentlerin geleceği konusundaki kaygılarını detaylı bir konuşmayla paylaştı. Sarıaltun, rant temelli uygulamaların temel sorun olduğuna, bu anlayışa son verilmesi gerektiğine dikkat çekti. ŞPO İstanbul Şubesi Başkanı Tayfun Kahraman ise 3 gün sürecek kolokyumun programından ve odaklanacağı konulardan bahsetti.