Tarihi Yapıların Depremselliği İçin Uluslararası Çalıştay
Kas 11, 2014

İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü tarafından “Tarihi Yapıların Depremselliği” konulu uluslararası çalıştay düzenlendi. 3-5 Kasım 2014 tarihleri arasında Ayazağa Yerleşkesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirilen törene, birçok ülkeden alanın uzmanı akademisyenler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, deprem gerçeğinin birçok boyut içerdiğini, tarihi yapıların korunmasının bu boyutlardan biri olduğunu söyledi. İstanbul’un barındırdığı Ayasofya, Dolmabahçe gibi evrensel değere sahip yapılar özelindeki değerlendirmelerin oldukça önem taşıdığına dikkat çeken Karaca, İTÜ olarak bu çalıştayı gerçekleştirmekten memnuniyet duyduklarını belirterek, katılımcılara ve paydaşlara teşekkür etti.

Organizasyon Başkanı Dr. Reşat Oyguç, İstanbul’un tarih boyunca iki kıta arasında köprü olduğuna değindi ve bu önemli tarihi şehrin deprem riskine dikkat çekti. Oyguç, tarihi zenginliği dikkate alındığında, çalıştayın İstanbul’da düzenlenmesinin ayrıca önemli olduğunu vurguladı.

İTÜ Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ünal Aldemir de İstanbul’un tarihi ve jeopolitik öneminden bahsederken, tarihi yapı miraslarını korumanın zorunluluğunu anlattı.  Aldemir, tarihi yapıların her an deprem kaynaklı risklere maruz kalabileceğini, bu risklerin bilim insanları tarafından değerlendirilmesinin ve gerekli uyarıların yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ayvaz ise depremlerden sonra tarihi yapıların ayakta kalabilmesinin restorasyon ve koruma konularında farklı disiplinlerin bir araya gelerek çalışmasına bağlı olduğunun altını çizdi.

Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden araştırmacıların yanı sıra Amerika, Belçika, Slovenya ve Makedonya’daki üniversitelerden akademisyenlerin de konuşmacı olarak yer aldığı çalıştayda, özellikle depremin tarihi yapılar üzerindeki etkileri ve yurtdışında konu ile ilgili yapılmış sarsma tablası deney sonuçları tartışıldı. Dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanları İstanbul’daki tarihi yapıların olası bir Marmara depremine hazır olup olmadığını değerlendirdi. Deprem tahribatına karşı tarihi yapıları koruyabilme konusundaki son gelişmeler ve güncel çalışma teknikleri masaya yatırıldı. Çalıştayda, başta Ayasofya olmak üzere İstanbul’daki tarihi binalardaki güçlendirmelerinin acil ve önemli olduğu sonucunda uzlaşıldı. Ayasofya’nın 7-8 şiddetinde bir depreme dayanamayacağı uyarısı yapıldı. Çalıştay, İstanbul’un simge tarihi yapılarından Ayasofya Müzesi ve Süleymaniye Camii’ne yapılan teknik gezi ile sona erdi.