Atmosfer Modelleme Eğitimi Başladı
Kas 16, 2014

Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğrencileri ilk kez aldıkları kurs ile normal hava tahminine ek olarak, yenilenebilir enerji kaynakları (rüzgâr,  güneş) potansiyeline, hava kalitesine ve fırtına, taşkın, sis gibi farklı hava olaylarına ilişkin doğru tahmin yapmayı öğreniyor.

Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğrencileri için Atmosfer Modelleme Eğitimi başlatıldı. Bölüm öğrencileri, bilgisayar başına geçerek atmosferik sayısal modelleri çalıştırıyor.

wrf modelleme egitimi

Küresel iklim değişiklikleri ile birlikte giderek daha da önem kazanan meteorolojik çalışmalar, Türkiye’nin ilk ve tek Meteoroloji Mühendisliği Bölümüne olan ilgiyi de artırıyor. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü tarafından akademik eğitimin geliştirilmesine ilişkin yenilikler takip ediliyor, öğrencilere sunulan olanaklar genişletiliyor. Bu kapsamda TÜBİTAK destekli yeni bir çalışma başlatıldı. Bölüm Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Toros öncülüğünde Meteoroloji Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında yürütülen WRF modelleme kursuna, öğrenciler oldukça ilgi gösteriyor. Öğrenciler kurs sonunda normal hava tahmini yanında, yenilenebilir enerji kaynakları (rüzgâr,  güneş) potansiyeli tahmini, fırtına, taşkın, sis, hava kalitesi gibi hava olaylarını doğru tahmin edebilecek. Bu tahminler ekonomik ve toplumsal hayata ilişkin başka çalışmaları da destekleyici nitelik taşıyacak. Eğitim İTÜ’de ilk kez gerçekleştirilirken, Ocak 2015’te yaklaşık 50 öğrenci sertifika alacak.

sarper nalcaci

İTÜ HAVA ile tahmin yayını

Meteoroloji Mühendisliği birinci sınıf öğrencilerinden Sarper Nalçacı “WRF modelleme kursuna ilk gününden beri katılıyorum,  bu vesile ile ekstra çalışma ile kısa vadede kendi meteorolojik verilerimi alıp onları yorumlayarak paylaşabilecek hale gelmeyi umut ediyorum.  Uzun vadede ise okul radyosunda bir hava durumu programı ve cep telefonu uygulaması hayal ediyoruz” diye konuştu. Nalçacı kursa katılım sürecini ise şöyle aktardı:
“Lisans eğitimine başlayalı 6 hafta oldu. Boş vakitlerimi bölüm ile alakalı bir faaliyet ile değerlendirmek istiyordum. Bilgisayar Mühendisliği okuyan oda arkadaşımla okulda bir eksikliğin farkına vardık. Okulumuzda Meteoroloji Mühendisliği gibi bir bölüm varken çoğu insan günlük/saatlik/haftalık hava durumunu ya önemsemiyor ya da medya kuruluşlarının internet sitelerinden bakıyor. Acaba facebook/twitter gibi sosyal medya sitelerinde "ITU HAVA" ismiyle hava durumu paylaşımı yapabilir miyiz diye düşündük. Bu kursun beklentimize cevap verebileceğini ümit ediyoruz.”

wrf modelleme egitimi ogrenciler

Meteoroloji Mühendisliği Hakkında

Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğrencileri, ileri teknoloji ve bilimsel kavramları kullanarak gezegenlerin atmosferlerini, dünya atmosferindeki hava ve iklim sistemlerini (atmosferik cephe, jet akımları, fırtınalar, vb.) ve atmosferdeki olayları (sıcaklık değişimi, yağış, rüzgar, bulut, yıldırım, hava basıncı, hava kirliliği, vb.) farklı ölçek ve amaçlarla izleyip değerlendirerek günlük hayatta ve enerji, havacılık, afet, su kaynakları, tarım, ormancılık, ulaşım, şehircilik, sağlık, savunma, turizm, çevre, denizcilik, medya, uzay, sigorta, eğitim, vb. gibi sektörlere uygulamak üzere lisans eğitimi alıyor. Öğrenciler mezun olduğunda, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsünde yer alan Atmosfer Bilimleri Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktora yaparak alanında uzmanlaşabiliyor.