İTÜ Çekirdek’te Birincilik Tabtoy'un
Ara 01, 2014

Türkiye’nin en önemli girişimci destek projeleri arasında yer alan İTÜ Çekirdek’te 29 Kasım Cumartesi günü “büyük patlama” gerçekleşti. “Big Bang – Teknolojik Girişimler Sahnede” temasıyla gerçekleştirilen finalde 13 proje yarıştı, Tabtoy birinciliği aldı.

İTÜ Ayazağa Yerleşkesi - Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirilen İTÜ Çekirdek 2014 finali, proje stantlarının gezilmesiyle başladı. Ardından tam bir görsel şölen yaşatan videolarla tören başladı.

Açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Çekirdek’in 3 yıl gibi kısa sürede büyük bir marka haline geldiğine dikkat çekti. Karaca, İTÜ olarak gençlerin fikirlerine ve hayallerine yatırım yaptıklarını, yenilikçi fikirlerle Türkiye’nin kalkınmasına ve kendi teknolojisini geliştirmesine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Şimdiye dek girişimcilere verilen desteğin 5 milyon TL’yi aştığına işaret eden Karaca, 2014 yılında rekor proje başvurusu yapıldığına dikkat çekti. Karaca, İTÜ’de bir girişimcilik ekosistemi kurulduğundan bahsederken, öğrencilerde girişimcilik ruhunun gelişmesinin önemini vurguladı.

13 proje sahnede

Bu yıl ilk kez “Genel Kategori” ve “Bulut Bilişim Kategorisi” olmak üzere iki farklı alanda seçilen finalistler, İTÜ Çekirdek çatısı altında 6 ay süren Ön Kuluçka ve Hızlandırıcı dönemde aldıkları eğitim, danışmanlık, altyapı ve ön finansman destekleriyle, teknoloji tabanlı projelerini şirketleşmeye hazır hale getirdiler. Aynı zamanda yatırımcı ortaklar ve projelerini pazarlayacak müşteriler de edinen finalistler, halk oylaması ve jüri değerlendirmesi sonucunda projelerini ticarileştirmelerine katkı sağlayacak cazip ödüller kazandılar.

Finale kalan girişimcilerden 13’ü sırayla sahneye çıkarak, katılımcılara teknoloji – bilim – sanayi işbirliğinde gerçekleştirecekleri projeleri anlattı. Proje sunumları sonrası jüri değerlendirmesi için ara verildi. Jüri kararlarının açıklanışı ise salonu dolduran yüzlerce konuk tarafından heyecanla takip edildi.

Ödülleri takdim eden İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan, “ İTÜ ARI Teknokent şirketlerinin ürettiği ekonomik değer, 2013 yılında 1.8 milyar lira iken 2014’te büyük bir gelişme sağlayarak 3 milyar liraya ulaştı. Bu Türkiye için bir gururdur, hepimiz için kazanımdır” dedi. Çolpan, İTÜ ARI Teknokent’in, 160 başarılı teknoloji şirketi ve 5 bin 200 kişilik ar-ge ordusu ile performansını sürekli yükseltmeyi hedefleyen bir ekosistem olduğunu vurguladı.

Büyük Ödül Tabtoy Studios’a

Tabtoy Studios Ekibi “video oyunlarını, gerçek oyuncaklarla entegre oyun oynanabilir hale getiren eğitici oyun platformu” projesiyle, jüri ve halk oylaması sonucu 100 bin lira tutarındaki Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü’nün sahibi oldu. Ayrıca, bir yıl süreyle İTÜ Çekirdek’te ofis kullanım hakkı da kazandı. 50 bin liralık ikincilik ve üçüncülük ödülleri ise “tüketiciyi algılayan akıllı vitrin” projesiyle Kuax ekibine ve “yumurta kabuğundan doğal gıda koruyucusu üretme” projesiyle Elif Güngör’e verildi.

Girişimcilere destek yağdı

2014 yılında bin proje başvurusu ile rekora ulaşan İTÜ Çekirdek, inovasyon dâhilerine yeni bir başlangıcın kapılarını açtı. Big Bang’de sahne üzerindeki  etkili sunumları ile büyük patlamayı gerçekleştirmeyi başaran finalist ekiplerden 9’u, farklı ödüller kazanarak, projelerini gerçekleştirmek üzere “teknoloji şirketlerini kurmalarına yardımcı olacak” yeni olanaklar elde etti. İTÜ Çekirdek 2014'te dağıtılan toplam ödül miktarı 400 bin TL'ye ulaştı.

Final heyecanı canlı yayında

Türkiye’nin dört bir yanındaki girişimcilere ilham vermek için ödül töreni heyecanı SDKM’ye gelen katılımcılarla sınırlı tutulmadı. Web üzerinden yapılan canlı yayın ile organizasyon takip edilirken, twitter üzerinden #itücekirdek etiketiyle yüzlerce yorum ve fotoğraf paylaşıldı.

İTÜ ÇEKİRDEK BIG BANG 2014’TE DERECEYE GİREN EKİPLER VE ÖDÜLLERİ
  • 100.000 TL Elginkan Vakfı Teknoloji Ödülü: Tabtoy Studios
  • 50.000 TL Cardtek Group Özel Ödülü:  Kuax
  • 50.000 TL Monitise Özel Ödülü: Elif Güngör