Jeofizik Mühendisliğinin 40. Yılında Uluslararası Çalıştay
Ara 03, 2014

Bu yıl kuruluşunun 40. Yılını kutlayan İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü, yıldönümü etkinlikleri kapsamında uluslararası çalıştay gerçekleştirdi. “Seismological Grand Challenges in Understanding Earth’s Dynamic System” konulu çalıştay, jeofizik mühendisliğinin önde gelen isimleri arasında yer alan İTÜ Eski Rektörü ve TÜBİTAK Eski Başkanı Prof. Dr. Kazım Ergin anısına düzenlendi.

24 Kasım 2014 Pazartesi günü Maden Fakültesi İhsan Ketin Konferans Salonunda Prof. Dr. Tuncay Taymaz’ın yürütücülüğünde gerçekleştirilen çalıştaya, jeofizik, jeoloji ve jeodezi alanlarından çok sayıda yerli ve yabancı bilim insanı katıldı. Çalıştayın açılış konuşmalarını, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Arslan, Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülçin Özürlan Ağaçgözgü ve Prof. Dr. Tuncay Taymaz yaptı. Jeofizik-jeoloji-jeodezi ve sismoloji alanlarındaki araştırmalarda yenilikçi bilimsel yaklaşımların değerlendirildiği çalıştay, yerbilimleri öğrencileri için ise yüksek teknoloji ve bilgi birikimi içeren sismolojik gelişmeler hakkında bilgi edinme fırsatı sundu.

2014 Jeofizik Workshop

Dünyadan örnekler

Çalıştayın ilk oturumunda; Barbara Romanowicz (Berkeley Üniversitesi ve College de France), Andreas Fichtner (ETH-Zürih, İsviçre) ve Nicholas Rawlinson (Aberdeen Üniversitesi, İskoçya) global ve bölgesel ölçeklerde yaygın sismik görüntüleme yöntemlerinden biri olarak kabul edilen sismik tomografi yöntemi üzerine kullandıkları en son yaklaşımlardan örnekler verdi. Gillian Foulger (Durham Universitesi, İngiltere) sismik tomografi yönteminin bu zamana kadar alışılagelmiş konvansiyonel uygulamalarında karşılaşılan teknik problemlerin sebep olduğu tartışmalı yorumlara değindi. Heiner Igel (Ludwig Maximillians Universitesi, Münih-Almanya) sismoloji biliminin önemli dallarından biri olan rotasyonel sismoloji ile ilgili son bulgularını, yerli ve yabancı meslektaşlarıyla paylaştı. Mark Handy (Freie Universitesi, Berlin-Almanya) konuşmasında Alpler orojenik kuşağını da kapsayacak olan geniş bir sismik ağ kurulumunun tasarlandığı AlpArray projesinin amacını ve projede gelinen son noktayı değerlendirdi.

Öğleden sonraki oturumda ise Frederik Tilmann (GeoForschungZentrum, Potsdam-Almanya) dalma batma zonlarının araştırılmasında sismolojik ve jeodezik verilerin ortak değerlendirilmesi ile ilgili örnekler sundu. Erdinç Saygın (ANU, Canberra, Avustralya) arka plan gürültü analizleri ile elde ettiği Endonezya-Avustralya Bölgesi’ne ait litosferik sismik hız yapısı modelleri hakkında bilgi verdi. Tim Wright (Leeds Üniversitesi, İngiltere) Kuzey Anadolu Fay Bölgesinin batı kısmında kurdukları bir sismik ağdan elde ettikleri çeşitli sismolojik gözlemlerin güncel sonuçlarını Türk meslektaşları ile paylaştı. Çalıştayın son konuşmacısı olan Tuna Eken (GeoForschungZentrum ve İTÜ-Jeofizik Mühendisliği Bölümü), S dalgalarının sismik anizotropi ölçümlerinde nasıl kullanıldığına ilişkin,  dünyadan ve Türkiye’den örnekler verdi.