Türkiye’nin İlk Enerji Teknokent’i Açıldı
Ara 10, 2014

Sürdürülebilir doğal yaşam ve ulusal stratejiler açısından yeni çağın en önemli konuları arasında yer alan enerji, İTÜ’nün yeni ar-ge atılımının kaynağı oldu. Türkiye’nin ilk ve tek enerji temalı teknokenti İTÜ ARI Teknokent bünyesinde kuruldu. Enerji sorunu ve yeni teknolojiler üzerine çalışma yürütülecek.

Elektrik ihtiyacına alternatif çözüm ile başladılar

İTÜ ARI Teknokent Enerji Temalı Teknokent binasının açılışı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yapıldı. Enerjiyi stratejik alan olarak belirleyen ve gelişim hedefleri içinde önemli yer veren İTÜ ARI Teknokent’in yeni binası ARI 6’da, enerji konusunda çalışan girişimci teknoloji şirketlerini bir araya getirildi. Firmalar, enerji teknolojileri üzerine yenilikçi ürünler ve çözümler üretmeye yoğunlaşırken, yer aldıkları ARI 6 binasının elektrik ihtiyacının bir bölümünü de bina cephe ve çatısında bulunan fotovoltaik panellerden karşılamaya başladılar.

Enerji Temalı Teknokent’in açılış töreni, 8 Aralık 2014 Pazartesi günü Bakan Taner Yıldız, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman tarafından kurdele kesilmesiyle başladı. Ardından Prof. Dr. Şişman, yeni teknokent ve İTÜ’nün enerji alanındaki gelecek vizyonuna ilişkin sunum yaptı. Şişman, Nükleer Enerji Enstitüsünün İTÜ’de kurulduğunu ve 1961-2003 yılları arasında 500’e yakın nükleer uzman yetiştirildiğini belirterek, pazar yaratılamaması nedeniyle Bakanlar Kurulu kararıyla enstitünün adının Enerji Enstitüsü olarak değiştirildiğini anlattı. Şişman, Türkiye’deki tek nükleer eğitim ve araştırma reaktörüne sahip olan İTÜ Enerji Enstitüsünde, ikinci nükleer eğitim ve araştırma reaktörünü yerli teknoloji ile yapmayı hedeflediklerini söyledi. İTÜ Enerji Enstitüsü ile İTÜ Enerji Temalı Teknokentinin entegre çalışacağını kaydeden Prof. Dr. Şişman,  “Türkiye’nin ilk enerji temalı teknokent binası ile üniversite-sanayi işbirliğini kalıcı hale getirmeyi, bilginin ekonomiye, araştırmanın teknolojiye dönüşmesini sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

‘Sırada Denizcilik Teknokenti var’

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca da ARI Teknokent’in başarısına ve ürettiği ar-ge değerine dikkat çekerek başladığı konuşmasında, “Halen 160 ar-ge firması ve 5 bin 200 ar-ge personeli barındırıyor. Türkiye’nin en büyük teknokenti” dedi. Malzeme, bilgi teknolojileri, çevre teknolojileri ve enerjiyi hedef alanlar olarak belirlediklerine dikkat çeken Karaca, “Nükleer enerjiden konvansiyonel enerji kaynaklarına kadar, tüm alanlarda hiçbirini dışlamadan tüm enerji teknolojileri üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz” dedi. Rektör Karaca, tematik teknokent anlayışını İTÜ’de yerleştirmeyi ve bu anlamda sadece Türkiye’de değil uluslararası düzeyde rol model olmayı hedeflediklerini vurgulayarak, bir sonraki adımın Türkiye’nin ilk Denizcilik Teknokentini kurmak olacağını açıkladı.

‘Türkiye’nin ar-ge yatırımı artmalı’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise enerjinin stratejik önemine değindi ve alternatif enerji teknolojilerinin büyük önem kazandığını vurguladı. Enerji temalı teknokentin Türkiye’ye kazandırılmasında emeği geçenleri kutlayan Bakan Yıldız, kendisinin de 1979 İTÜ mezunu olduğunu dolayısıyla İTÜ’de atılan yenilikçi adımlarla gurur duyduğunu ifade etti. Yıldız, Türkiye’nin bugüne kadar nükleer enerjiden yararlanamamasının siyasi irade eksikliğinden kaynaklandığını söyleyerek, 4’ü Akdeniz, 4’ü Karadeniz’de olmak üzere 8 ünitenin tüm anlaşmalarının tamamlandığını, yapılacak yatırımın 2023’e kadar 20 milyar dolara ulaşacağını ifade etti. Türkiye’nin ar-ge yatırımlarının artırılması gerektiğini dile getiren Yıldız, Türkiye’nin rüzgârdan elde ettiği enerjinin toplam elektrik tüketiminin yüzde 10’unu aştığını belirterek enerji projelerinin heyecan verici olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ve törene katılan konuklar Türkiye’nin ilk Enerji Temalı Teknokent Binası’nı gezdi. Firmalarla görüşen heyet, projeler ve yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.