İTÜ Makina 70 Yaşında
Ara 20, 2014

İTÜ, 241 yıllık geçmişiyle bilimin, teknolojik gelişmelerin ve topluma katkı sağlayan projelerin yuvası oldu. Köklü geçmişinde önemli ve öncü rol üstlenen Makina Fakültesi de araştırmacı, uzman, yenilikçi, rekabetçi, sosyal, saygın ve lider vasıfta sayısız mühendis yetiştirdi. İTÜ’nün simge fakültelerinden Makine, 70. kuruluş yıldönümünü kutladı.

10 Aralık 2014 Çarşamba günü Makina Fakültesinde gerçekleştirilen kutlama töreninde, mezunlar, öğrenciler, akademik kadro ve idari personel bir araya geldi. Mezunlar, fakülte arşivinden yapılan seçki ile hazırlanan fotoğraf sergisini gezerken, anılarını tazeledi. Birçok seçkin kuruluşun stant açtığı kariyer ayağında ise öğrenciler firmalardan bilgi aldı ve staj başvurularında bulundu.

Makina 70. Yil

Ardından Orhan Öcalgiray Konferans Salonunda gerçekleştirilen törende, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın, Dekanı M. Alaittin Arpacı, 70 Yıl Etkinliği Ana Sponsorlarından Ford OtoSan Gövde Mühendisliği Müdürü Oktay Özbay, Gedik Holding Ceo’su Dr. Mustafa Koçak, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Aydın Pandır ile Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. Ali Fuat Aydin_Makina_70.Yil

‘Kökleri 70 yıldan derin’

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Fuat Aydın açılış konuşmasında, Makina Fakültesinin bir ekol olduğunu bugün kuruluşunun 70. yılını kutladığını ancak köklerinin çok daha derinlere uzandığını söyledi. Fakültenin, zengin bir akademik birikime ve deneyim hazinesine sahip olduğunu vurgulayan Aydın, sadece başarılı mühendisler yetiştirmekle kalmayan İTÜ Makina’nın siyasetçiler, sporcular, sanatçılar, bilim insanları, bürokratlar yetiştirmiş büyük bir yuva olduğunu ifade etti.  Aydın, “Bugün makina mühendisliği eğitimi almak isteyen bir gence idealindeki üniversiteyi sorsanız, inanıyorum ki alacağınız yanıt İTÜ olur. Başka bir tarafa geçip bakalım; makina ya da imalat mühendisliği alanında bir uzman görüşüne ihtiyaç duyulsa, kapısı çalınacak ilk yer burasıdır. Vizyon sahibi seçkin bir öğretim üyesi kadrosu varlığı ile İTÜ Makina bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu hedefi gerçekleştirme görevini başarıyla yerine getirecektir” diye konuştu.

Prof. Dr. Alaittin Arpaci_Makina-70.Yil

'İTÜ’ye 4 Fakülte 1 Enstitü kazandırdık'

Makine Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaittin Arpacı ise “Osmanlıdan bugüne kadar, ülkemize pek çok değerli mühendis, mimar ve bilim insanı yetiştirmiş köklü bir yüksek öğretim kurumu olan İTÜ’nün ana çatısı altında olmanın gururunu ve kıvancını yaşıyoruz” diyerek sözlerine başladı. 1944 yılında bugünkü adıyla eğitim ve öğretim hayatına başlayan Makina Fakültesinin engin birikimi ve güçlü potansiyeli ve dinamik yapısı ile 1961 yılında Nükleer Enerji Enstitüsünü, 1971 yılında Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesini, 1977 yılında İşletme Fakültesini, 1983 yılında Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesini, 2004 yılında ise Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesini İTÜ’ye kazandırdığını anlattı. Arpacı, “Yurt içinde ve yurt dışında böyle bir ayrıcalığa rastlamak olası gözükmüyor” dedi. İTÜ Makina’nın uluslararası marka değerine de değinen Arpacı, sıralama sonuçlarında bu başarının görüldüğünü belirtti. Dekan Arpacı, fakültemiz bundan sonra daha büyük hedeflere daha büyük bir kararlılık ve azimle yürüyecek, yaptığı her çalışmayla öncü olmaya, dünyayı şekillendirecek bilgi ve birikime sahip, cesur ve ülke sevgisiyle dolu mezunlar yetiştirmeye devam edecektir” dedi.

Suleyman Karaman_Makina 70. Yil

‘Üniversitemle gurur duyuyorum’

Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman ise kendisinin de İTÜ mezunu olduğuna işaret ederek, üniversitesi ile gurur duyduğunu vurguladı. TCDD'deki çalışmalardan ve gelişmelerden bahseden Karaman, 2023 yılına kadar 45 milyon dolarlık yatırım yapılması gerektiğini böylece demiryolu taşımacılık payının %10-15’lere çıkarılacağını, bütün yük merkezlerinin demiryoluna bağlanacağını ve demiryolu standartlarını oluşturacaklarını söyledi.

Milli sinyalizasyon sisteminin İTÜ’de geliştirildiğini ve yüksek hızlı tren projesinde İTÜ ile birlikte çalıştıklarını belirten Karaman ”Çok iyi bir çalışma oldu. İTÜ bizim için bu konuda gurur kaynağıdır. Üniversiteme bu vesileyle tekrar teşekkür ediyorum. Milli tren projesinde de proje ortağımız İTÜ. Biz Türkiye’de milli treni, yerli otomobilden önce yapmaya çalışacağız. Bunu başaracağımıza inancım tamdır” dedi.

Tören, İTÜ TMDK tarafından hazırlanan Türk Sanat Müziği konseri ile sona erdi.