Modern ve Klasik Hat Sanatı Sergisi
Oca 30, 2015

İTÜ, Bahar Yarıyılına sanatla merhaba diyecek. Klasik ve modern hat sanatına dair çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Nihad Dukhan’ın eserlerinin yer aldığı "Ruhani Geometri" sergisi, şubat ayı boyunca İTÜ’de ziyaret edilebilecek.

2014-2015 Akademik Yılı Bahar Yarıyılına Merhaba töreni kapsamında, 2 Şubat 2015 Pazartesi günü Süleyman Demirel Kültür Merkezi, VIP Salonda hat sanatı sergisi açılacak. Saat 12.00’de gerçekleştirilecek açılış töreninde, İTÜ TMDK da bir konser verecek. Sergi, 27 Şubat’a kadar hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Dukhan’ın Michigan ve İstanbul koleksiyonlarından eserlerini ziyaretçilerle buluşturacak olan "Ruhani Geometri" sergisinde hem yıllar boyunca gelişmiş ve rafine olarak varlığını sürdürmüş klasik hat sanatının örnekleri hem de yenilikçi görünüşüyle anlam ve şekil arasında etkileşimin olduğu modern hat sanatının örnekleri izlenebilecek.

Farklı bir sanat deneyimi

Dukhan’ın klasik hat sanatı kurallarının dışına çıkarak, kendine has bir yazım şekli geliştirdiği ve buna en sade halini verdiği eserleri, sanatseverleri farklı bir deneyime davet ediyor. Sessiz bir yoğunluk yansıtan ve izleyiciyi rahatlatan modern hat sanatının işlendiği eserler sergiyi farklı kılıyor. Hat sanatına ilgiyi artırmak için çalışmalarını sadece Arap alfabesi ile sınırlandırmayan Dukhan, farklı dil ve kültürden insanlarla etkileşim kurmayı amaçlıyor.

Barutçugil’den destek

Sergide yer alacak çalışmaların çerçeveleri ise ebru sanatına getirdiği yenilikçi yaklaşım ve yaptığı üstün katkı ile dünyaca tanınan sanatçımız Hikmet Barutçugil tarafından hazırlandı. Barutçugil, sanat yaşamının 100. sergisini “Ebrunun Mermer Yüzü” adıyla Mayıs 2014’te İTÜ Rektörlük Sanat Galerisinde (RSG) açmış; Kasım 2014’te ise Atatürk Haftası kapsamında “Ebrularla Atatürk” sergisini sanatseverlerle yine İTÜ’de buluşturmuştu.

Nihad Dukhan Hakkında

Aslen Filistinli olan hat ustası Nihad Dukhan, 1983 yılından bu yana Amerika’da yaşıyor. Makine Mühendisliği üzerine akademik kariyer yapan Dukhan, doktorasını Toledo Üniversitesinde tamamladı. Halen, Detroit Mercy Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Dukhan, hat sanatına olan ilgisini ise Türkiye’de aldığı eğitimle geliştirdi. 1998 yılında İstanbul’a gelerek usta hattat Hasan Çelebi ile çalışmaya başladı. 2009 yılına kadar sülüs ve nesih yazı çeşitleri konusunda Hasan Çelebi’den icazetnamesini alan Dukhan, 2006 yılında yine usta bir hattat olan Mohamed Zakariya’nın, Ta’lik yazı çeşidi konusunda öğrencisi olarak 2013 yılında bir icazetname daha aldı. Amerika’nın birçok şehrinde, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde, Japonya’da birçok sergi açan Dukhan, hat sanatının çizgilerini dünyanın dört bir yanına taşıdı. Kendine has yorumları ile hat sanatında farklı bir pencere açan Dukhan, yüzyıllar aşan bu geleneksel sanata ilgiyi artırmak amacıyla açtığı sergilerin yanı sıra ders vermeye ve atölye çalışmaları düzenlemeye devam ediyor.