İTÜ’den Türkiye’nin İlk Çelik Test ve Araştırma Merkezi
Şub 11, 2015

Çelik ürünlerin üretimi, geliştirilmesi ve test aşamalarında hizmet verecek Türkiye’nin ilk Çelik Test ve Araştırma Merkezi, ilklerin üniversitesi İTÜ’de kurulacak. Çelik sektörünün yanı sıra çelik kullanan ana sektörlere de hizmet verecek olan merkezde; test analiz maliyetlerinin düşürülmesi, sektörün rekabet gücünün artırılması, ar-ge ve inovasyon kapasitesinin geliştirilmesi, yurt içi ve yurt dışı satışlar için gerekli uygunluk değerlendirmelerinin yapılması üzerine çalışmalar yürütülecek. İTÜ, uzman ihtiyacını karşılamak adına alana yönelik lisansüstü eğitim programları da geliştirecek.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle çelik sektörü özelinde hizmet verecek merkezin fiziki kurulumu için İTÜ, İstanbul Kalkınma Ajansı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Çelik İhracatçıları Birliği ve sektörel dernekler tarafından imzalar atıldı.  10 Şubat 2015 tarihinde gerçekleştirilen imza törenine İstanbul Valisi ve İstanbul Kalkınma Ajansı Başkanı Vasip Şahin, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca,  TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci ve Çelik Boru İmalatçıları Derneği’nin yanı sıra birçok sektör temsilcisi katıldı.

Törende konuşan İstanbul Valisi ve İstanbul Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Vasip Şahin, "Çelik sektörü inovatif olarak en çok gelişmesi gereken sektörlerden biri. Dolayısıyla projeyi destekledik. Hedefimiz çelik sektörüyle başladığımız desteğin diğer sektörlere de örnek olması” diye konuştu. ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci ise Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren sektörleri arasında çeliğin bulunduğunu anımsatarak, merkezin İstanbul'un bilim ve teknoloji üssü haline gelmesinde ve Türkiye’nin yanı sıra çevre ülkelere de hitap eden bir ekonomi başkenti olmasında etki sağlayacağını söyledi. TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu da Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 hedeflerine işaret ederek, bu hedeflere ulaşmak için inovasyon, ar-ge, tasarım ve markalaşmaya daha fazla yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Rekabet gücü artacak

İTÜ Ayazağa Yerleşkesine kurulacak merkez, kamu, özel sektör ve üniversite işbirliği kapsamında İstanbul’da güdümlü proje desteği almaya hak kazanan ilk proje oldu. Mart ayı içinde inşasına başlanacak merkezin yapımı 2 yıl sürecek. Merkezde çelik sektöründe katma değeri yüksek çelik ürünlerinin üretimi ve geliştirilmesi hedefleniyor. Merkez; test, analiz ve malzeme karakterizasyonu hizmetleri vererek üniversiteler, araştırma kuruluşları ve diğer kamu kurumlarıyla ar-ge ve inovasyon projeleri geliştirecek, mesleki ve teknik eğitimle danışmanlık hizmetleri sağlayacak ve bu sayede bir sektörel veri merkezi olarak faaliyet yürütecek. Çelik kullanan ana sektörlere de hizmet verecek olan merkezde; test analiz maliyetlerinin düşürülmesi, sektörün rekabet gücünün artırılması, ar-ge ve inovasyon kapasitesinin geliştirilmesi, yurt içi ve yurt dışı satışlar için gerekli uygunluk değerlendirmelerinin yapılması gibi birçok çalışma gerçekleştirilecek. Ayrıca, merkezin insan kaynağını karşılamak üzere ilerleyen dönemlerde sektöre yönelik yüksek lisans ve doktora programları açılması da gündemde.

Karaca: Ülkemiz Kazanacak

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca projeye çok önem verdiklerini belirterek merkezin çelik sektörüne önemli katkı sağlayacağını söyledi. İTÜ’nün bir ar-ge ve inovasyon üniversitesi olduğu vurgusunu yineleyen Karaca, bu niteliğin farklı sektörlerde atılan adımlarla güçlenmeye devam edeceğini belirtti. Çelik sektörünün gelişiminin ülke adına büyük önem taşıdığını kaydeden Karaca, şöyle konuştu:

“Ülkemizde çelik sektörünün özellikle analiz ve test aşamalarında yurtdışı bağımlılığını ortadan kaldırmak, prosedürleri en aza indirgemek ve yaşanan zaman kaybını ortadan kaldırmak adına ciddi bir adım atıyoruz. Merkez ekonomimize katkı, firmalara kolaylık sağlayacak. Ancak bunun da ötesinde, bir ar-ge merkezi olarak faaliyet gösterileceği için yeni fikirlere ve sektörün gelişimine önemli bir kapı açacak.”