Konservatuvarımız 40 Yaşında
Mar 02, 2015

Ülkemizin ilk Türk Müziği Konservatuvarı olan İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı (İTÜ TMDK), kuruluşunun 40. yılını 1 Mart Pazar akşamı gerçekleştirilen görkemli bir törenle kutladı.

İTÜ Maçka Yerleşkesindeki tarihi binaya kırmızı halı geçişiyle alınan konukları, konservatuvar tarihinden siyah beyaz fotoğraflarla bezenen fuaye karşıladı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı gecede, 40. Yıl Özel Konseri ile Türk Müziği ziyafeti sunuldu. İTÜ TMDK’dan mezun sanatçılar Sevcan Orhan ve Orhan Hakalmaz’ın sunuculuğunu üstlendiği konser, 40 yıla kısa bir yolculuk yaptıran film gösterimi ile başladı.

Ardından açılış konuşması için sahneye çıkan İTÜ TMDK Müdürü Prof. Adnan Koç, konservatuvarın 1975 yılında büyük bir özveri ve gayretle kurulduğuna dikkat çekerek, “Sıfır noktasından itibaren, hangi olumsuz şartlarda, ne gibi yokluklar ile mücadele edildiğini ve bunlarla nasıl baş edildiğini anlamak, idrak etmek, günümüz şartlarında çok zordur. Ancak şundan eminiz ki; ulusal müziğimizi koruma, geliştirme, yayma ve geleceğe aktarma adına, o günün cefakâr neferlerinin can siperane savunmaları, bugün burada toplanmamızın yegâne sebebidir. Bu nedenle başta banimiz Ercümend Berker olmak üzere geçmiş tüm yönetimlerde görev alan ve bu uğurda emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımızı arz ediyoruz” diye konuştu. Koç, şunları kaydetti:

“Bundan tam 40 yıl önce ulusal müziğimize atılmış olan tohum filizlenmiş ve bereketli meyvelerini her gün artırarak vermiştir. Nitekim bugün burada, yurdun 4 bir yanından 40. yılımızın heyecanını yaşamaya gelen onlarca değerimiz var. Sayıları 3 bin 500’ü bulan mezunlarımız; devlet kurumları bünyesindeki koro, topluluk ve orkestralarda Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ses ve saz sanatçısı, besteci, dansçı, çalgı yapımcısı, tonmayster, müzikolog, aranjör, üniversitelerde öğretim elemanı gibi meslekler ile sadece alanlarına katkı sunmakla kalmıyorlar, aynı zamanda ulusal ölçekte sanat ve müzik gündemine yön veren aktörler olarak toplumda rol alıyorlar. Bu da şunu gösteriyor ki biz büyük ve güçlü bir aileyiz. Ve bu büyük potansiyel, 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlanarak İTÜ garantörlüğünde gerek lisans gerekse lisansüstü seviyede, yüksek standartlarda eğitim veren bir güce dönüşmüştür.”

40. Yılda 2 Müjde

Koç, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanan “Müzik Ortaokulu”nun Eylül 2015 tarihinden itibaren öğrenci kabulüne başlayacağı müjdesini de vererek, İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Beylerbeyi Ortaokulu ile işbirliği yapıldığını ve artık Türk Müziğinin yeni neferlerinin çekirdekten yetişeceğini söyledi. Bir başka müjde olarak ise 40. Yıl Özel Albümlerinden bahseden Koç, “Rektörlüğümüzün olağanüstü desteği sayesinde Konservatuar tarihinde bir ilk olarak kendi öz kaynaklarımız ile meydana getirdiğimiz THM alanında Pür Nida, Klasik Türk Müziği alanında ise Meşk-i Sefa ve Aşkname albümlerini sizlerle paylaşmanın gururunu ve sevincini yaşamaktayız” dedi.

‘Artık Çıtamız Daha da Yükselecek’

Koç’un ardından söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca da İTÜ TMDK’nın birikimine işaret ederek, “40 yaş çok önemli bir yaş. Olgunluk yaşı, erdem yaşı, hatta peygamberlik yaşı der büyükler. Ben 40. yılın Konservatuvarımız için dönüm noktası olduğunu düşünüyorum. Birikimi var, enerjisi var… Artık bundan sonra farklı bir çıtaya yükseltmemiz gerekiyor” dedi. Ulusal müziğimizin çok zengin olduğuna dikkat çekerek, “Mükemmel bir kültür medeniyetinin üzerinde oturuyoruz. Sazlarımız, sözlerimiz, hoyratlarımız, nice değerlerimiz var” diyen Karaca, öz müziğimiz üzerine çalışma yapmanın önemini vurguladı.

Konservatuvarın YÖK kararı ile İTÜ’ye bağlandığını hatırlatan Karaca, “Çok şanslıyız; iyi ki varsınız, iyi ki teknik üniversiteye bağlanmışsınız. Üniversitelerin müziği ve sanata çok ihtiyacı var, kuruma çok farklı bir ruh katıyor. Ben 1992 yılından beri teknik üniversitedeyim ve geldiğimden beri konservatuvara bu nedenle hep çok farklı baktım, çok önemsedim. Şimdi inşallah sizlerle beraber, mezunlarımızın da desteğiyle daha güçlü bir yere geleceğimizi umuyorum” diye konuştu.

Yavaşca'ya Sahnede Doğumgünü

Mustafa Kemal Amfisinin ev sahipliği yaptığı konserin ilk yarısında, Cihangir Terzi ve Yeşim Altınel Çoban’ın şefliğinde İTÜ TMDK Koro ve Orkestrası, THM ve TSM şarkıları ile sahnedeydi.

İlk bölümün sonunda İTÜ TMDK’nın kurucularından olan Türk Müziğinin duayen ismi Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’ya doğumgünü sürprizi yapıldı. Büyük usta sahneye davet edildi ve kendisi için hazırlanan doğumgünü pastasını kesti.

Solistler geçidi

Konserin ikinci yarısı ise solistler geçidi ile sürdü. Münip Utandı, Melihat Gülses, Adnan Çoban, Esma Başbuğ, Çiğdem Yarkın, Orhan Hakalmaz, Adile Kurt Karatepe, Gökhan Tepe, Sevcan Orhan ve Cumali Özkaya TSM ve THM şarkıları ile sahnedeydi. Konserin kapanış şarkısı ise tüm solistlerin yanı sıra İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve İTÜ TMDK Müdürü Prof. Adnan Koç’un da sahneye çıkmasıyla hep birlikte söylendi.

Geceden fotoğraflar için tıklayınız.