Kent İçi Ulaşım Çalıştayı İTÜ'deydi
Mar 26, 2015

İTÜ, Yalova Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve E'PR Yerel Yönetim Ajansı işbirliğiyle düzenlenen “Kent İçi Ulaşım Çalıştayı” 24-25 Mart tarihlerinde üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde yapılan çalıştaya, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, yerel yöneticiler, akademisyenler ve ulaşım sektörü temsilcileri katıldı.

3 araçtan 1’i İstanbul’da

Bakan Feridun Bilgin, 2023 yılında kadar ülke genelindeki bütün büyük şehirlerde kent içi ulaşıma yönelik izlenecek eylem planlarından bahsetti. Kent içi ulaşım sorunun giderilmesi için toplumda toplu taşıma araçlarının kullanımına ilişkin kültürün yerleşmesi gerektiğini söyleyen Bilgin, “Nüfus artışı ve büyüme eğilimleri, 2023 yılında toplam taşıma düzeyinin bugünkünün 3 katına çıkacağını gösteriyor” dedi. Bilgin, şu bilgileri aktardı:

“Ulaştırma, sanayileşme, konut, turizm, tarım politikalarının birbirini tamamlayacak bir nitelikte olmasını zorunlu kılmaktadır. Kent nüfusunda yaşanan her artış ise daha fazla taşıt trafiği olarak geri dönmektedir. Bakınız ülkemizde sadece geçen yıl ülkemizde trafiğe yeni çıkan taşıt sayısı 888 bin 974 oldu. Bu yılın sadece ocak ayında 137 bin 334 yeni araç trafiğe girdi. Bu araçların yaklaşık üçte biri İstanbul trafiğine kayıtlıdır.”

'Toplu ulaşımda yenilenebilir teknolojiler önemli'

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ise ulaşımın büyükşehirlerde güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen özellikle, İstanbul’un gündemini sürekli meşgul eden bir konu olduğuna işaret ettiği konuşmasında, İTÜ’nün yer aldığı ulaşım projelerinden de bahsetti. Karaca, toplu ulaşım alternatiflerini ve kapasitelerini artırmanın çok önemli olduğunu ancak kent içi ulaşımda nitelikli ve erişilebilir toplu ulaşım alternatifleri sunmak kadar yenilenebilir teknolojilere yönelmenin de gerekliliğine dikkat çekti. Karaca, şunları kaydetti:

“İTÜ olarak bu teknolojileri geliştirmek için çalışan bir üniversiteyiz. Türkiye’nin ilk elektrikli minibüsünü tasarladık hala geliştiriyoruz; şu anda bir şarjla en az 400 km yol alabiliyor. Şarj süresini kısaltma ve mesafeyi uzatma yolundaki çalışmalarımız sürüyor. Tamamlandığında üniversitemizdeki ring servisleri elektrikli minibüsle gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca ülkemizin güneş enerjili ilk aile arabasını da öğrencilerimiz tasarlıyor. İsmi ARUNA. İnşallah bu yaz tanışacaksınız, ülkemizi bu araçla yurtdışında da temsil etmeye hazırlanıyoruz. Biz yenilebilir ulaşım çözümleriyle örnek olmayı da amaçlıyoruz” dedi.

Çözüm raylı sistemlerde

Çalıştayın ilk oturumu büyükşehir belediye başkanları tarafından gerçekleştirildi. Başkanlar sunumlarında, şehirlerinde kent içi ulaşıma yönelik yapılan çalışmalardan bahsetti. Farklı şehirlere ilişkin yapılan tüm sunumlarda, çözüm noktası raylı sistem ağının genişletilmesi üzerinde birleşti. Kent içi ulaşımının bütün yönleriyle ele alındığı ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı çalıştayda Kentsel Ulaşımda Planlama, Trafik Yönetimi ve Denetimi, Ulaşım Alt Yapıları, Toplu Taşıma- Raylı Sistemler, Lojistik, Denizyolu ve Organik Ulaşım gibi konu başlıklarıyla gerçekleştirilen oturumlarda, çok sayıda sorun uzmanlar tarafından ele alındı.