Kamyoncular Sergisi 19 Nisan'a Kadar Açık
Mar 31, 2015

İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi, kapılarını bu kez belgesel fotoğraf sergisine açtı. Fotoğraf Sanatçısı Altan Bal’ın 3 yıllık emeği ile ortaya çıkan “Kamyoncular” sergisi, yaşamını yollardan kazanan ve hayatı özlemek üzerine kurulu olanların öyküsünü siyah beyaz karelerle anlatıyor.

Kamyoncular sergisinin açılışı, 26 Mart Perşembe akşamı İTÜ RSG’de verilen davetle yapıldı. Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra Bal’ın bir dönem birlikte çalıştığı Yönetmen Yeşim Ustaoğlu, profesyonel ve amatör birçok fotoğrafçı açılışa katıldı.

‘Görmek yetenek işidir’

Rektörümüz Prof. Dr. Karaca, belgesel fotoğraf alanında Türkiye’de az sayıda iş üretildiğine dikkat çekerek, Bal’ın çalışmalarının oldukça emek isteyen bir projenin ürünü olduğunu söyledi. “Bakmak var, görmek var… Fotoğraf çekmek kadar neyi çekeceğini görebilmek de yetenek işi. Bu sergide bu yeteneği açıkça görüyorsunuz” diyen Karaca, Kurumsal İletişim Biriminde görev yapan Bal’ın İTÜ ailesinin bir parçası olmasından ayrıca gurur duyduklarını belirtti. Altan Bal’ın prestijli ödüller sahibi olduğuna işaret eden Karaca, “Yunus Nadi Fotoğraf Ödülü, Kodak Türkiye Profesyonel Kategori Fotoğraf Ödülü almış ve daha birkaç gün önce Nikon Türkiye Marka Elçisi seçildi. Bunlar herkese verilen ödüller, unvanlar değil, çok kıymetli” dedi.

Karaca’nın ardından söz alan Bal ise kamyon şoförü olan babası Fethi Bal ile büyük fedakârlıkla kendisini ve abisini büyüten annesi Fatma Bal’ın, hem sergide hem de meslek yaşamında önemli etkisi olduğunu söyledi. Güzel sanatlar alanında aldığı eğitimi, belgesel fotoğraf projeleriyle birleştirmekten mutluluk duyduğunu söyleyen Bal, “Yorucu ve çok uzun zaman harcanan bir iş gibi görünse de aslında işin içindeyken onu anlamıyorsunuz. Ne ayırdığınız zaman uzun geliyor ne de yorulduğunuzu hissediyorsunuz” dedi. Bal, halen İFSAK’ta verdiği derslere işaret ederken, “İTÜ’nün benim için ayrı bir anlamı daha var. Ben ilk fotoğraf dersini, Makine Fakültesi öğrencisi olan kuzenim sayesinde burada fotoğraf kulübü için vermiştim. Yıllar öncesinden kalan en güzel İTÜ anılarımdan biridir” diye konuştu.

Sergi 19 Nisan’a kadar açık

Altan Bal konuşmaların ardından, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’ya, Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Tayfun Kındap’a ve RSG ekibi adına Rektör Danışmanımız Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu’na, kamyoncular sergisine ait 3 ayrı fotoğrafı hediye etti.

Rektörümüz tarafından Bal’a RSG sanatçı plaketinin sunulmasının ardından ise ziyaretçiler sergiyi gezdi. Fotoğrafları ve kamyoncu röportajlarından kesitleri ilgiyle takip eden sanatseverler, sergi defterine de övgü dolu yorum yazdı.

Bal’ın deyimiyle “kelle koltukta yollara düşen, her iklimde direksiyon sallayan” insanların öyküsünü 71 fotoğrafla anlatan ve İFSAK’ın desteğiyle açılan sergi 19 Nisan’a kadar haftanın her günü 08.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Altan Bal Hakkında

1977 İstanbul doğumlu Altan Bal, derece ile girdiği Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümünden yine derece ile mezun oldu. Belgesel fotoğrafçılığı üzerine yoğunlaşan çalışmalarını 4 kişisel, 2 karma sergide sanatseverlerle buluşturdu. “Bekar Odalar”, “Kağıt Toplayıcılar” ve “Kamyoncular” projelerine imza attı. İstanbul Fotoğraf Bienali ve Ulis Uluslararası Fotoğraf Festivalinde çalışmaları sergilendi. 2000 yılında Yunus Nadi Fotoğraf Ödülünü, 2002 yılında Kodak Türkiye Fotoğraf Yarışması Profesyonel Kategori Büyük Ödülünü kazandı. 2015 yılında, Nikon Türkiye Marka Elçisi seçildi.