Bilim, Sanat ve Teknoloji Seminerleri Deniz Temasıyla Sürdü
Nis 08, 2015

Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Prof. Dr. Odd Magnus Faltinsen, 30 Mart Pazartesi günü İTÜ’ye konuk oldu. Prof. Faltinsen,"Challenges in Marine Technology Related to Food, Energy, Transportation and Inrastructure" konulu seminer verdi. Üniversitemizin Bilim, Sanat ve Teknoloji Seminerleri serisi kapsamında, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen seminere çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

Prof. Faltinsen konuşmasında, dünya denizlerinin beslenme, enerji ve ulaşım açısından sağladığı olanaklar ile üstesinden gelinmesi gereken güçlüklere dikkat çekti. Artan dünya nüfusu her gün daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duyduğunu fakat insanların deniz ürünlerinden yeterince faydalanamadığını söyleyen Faltinsen şunları aktardı:

“Denizlerden daha fazla besin elde etmek için büyük bir potansiyel mevcuttur. Toplam biyolojik üretim kalori cinsinden kara ve deniz arasında eşit olarak bölünmüştür. Fakat insanların tüketimi için üretilen yiyeceklerin sadece yüzde 2’si deniz kaynaklıdır. Dünya denizlerinin yüzde 80’i 3 bin metreden daha derindir. Bu nedenle denizlerin çeşitli maksatlar için kullanılması önemli zorlukların üstesinden gelinmesini gerektirmektedir.”

Dr. Faltinsen, deniz dalgaları, rüzgar ve akıntı gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının oldukça önemli olduğuna da dikkat çekerek, bunun hem bugünün hem de geleceğin gündemi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Odd Magnus Faltinsen Hakkında

Odd Faltinsen, 1968 yılında Bergen Üniversitesinden mezun olduktan sonra 1971 yılında Michigan Üniversitesinde Gemi İnşaatı ve Deniz Teknolojileri Mühendisliği alanında doktorasını yaptı. Faltinsen, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Deniz Hidrodinamiği Departmanında hidroelastik de dahil olmak üzere her türlü deniz yapılarındaki yükler konularında çalışmalar yürütüyor. Prof. Faltinsen’nin dünya çapında bir başvuru kaynağı olarak kullanılan kitabı “Sea loads of Ships and Offshore Structures” Korece ve Çince’ye; “Hydrodynamics of High-Speed Marine Vehicles” kitabı da Çince’ye çevrilmiştir.