Mezunlarla Mentorluk Programında Yeni Dönem Başladı
Nis 10, 2015

İTÜ Mezunlar Derneği tarafından yaklaşık 3 yıl önce İTÜ’yü kazanan öğrencilerin oryantasyonuna yönelik uygulanan mentorluk programı bu yıl kariyer odaklı yürütülecek. Mezun mentorlar (yönder) ve menti (danışan) öğrencilerin bir araya geldiği programın tanıtım toplantısı 6 Nisan 2015 Pazartesi günü Ayazağa Yerleşkesinde düzenlendi.

Toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Veli Tan Kirtiş, mezunlar, akademisyenler ve İTÜ’lü mezunlarla tanışmak ve deneyimlerinden yararlanmak isteyen çok sayıda öğrenci katıldı.

153 menti 51 mentor

İTÜ Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi 1987 Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunu Işık Deliorman Aydın, yaptığı açılış konuşmasında bu yıl öğrencilerin iş yaşamına ve kariyerlerine yönelik başlatılan programa 153 başvuru aldıklarını, 51 mezunun da projeye destek verdiğini söyledi. Aydın, toplantılardan sonra mentilerin neler kazandığı mentorların ise neler gözlemlediğine ilişkin geri bildirimleri alacaklarını ve değerlendireceklerini de söyledi.

‘Üniversitemizin dünya sıralaması için önemlisiniz’

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ise programın asıl amacının öğrencilerin hayata hazırlanması olduğunu söyledi. Üniversitelerin mezun portföyünün önemine vurgu yapan Karaca, üniversitelerin uluslararası sıralamalardaki yerini o portföyün belirlediğini dile getirdi. Karaca “Ne kadar güçlü bir portföyünüz varsa sıralamada o kadar iyi bir yerde konumlanırsınız. Sizlere mentorlarınız tarafından kendi bilgi ve beceriniz doğrultusunda yönlendirmeler olacak. Ne kadar iyi yönlendirilirseniz bir o kadar iyi yerlere gelirsiniz ve üniversitenizin sıralamadaki yerini de üst basamaklara taşırsınız” dedi.

'Yol haritanıza katkı sunalım'

İTÜ Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Veli Tan Kirtiş de İTÜ Mezunlar Derneğinin bu sıralarda eğitim görmüş,  iş hayatının farklı noktalarında yer alan mezunlardan oluştuğunu gelinen noktada ortak değerin İTÜ olduğunu söyledi. “Birey olarak bizler yani mezunlar iş hayatındaki pozisyonumuzu belirlerken İTÜ kimliğimizle de yer alıyoruz” diyen Kirtiş şöyle konuştu:

“Arkadaşlar; üniversite hayatınızda en önemli katkıyı sağlayacak bir programın üyesi oldunuz. Bunu biliyoruz; çünkü 3 yıl önce yaptığımızda programda bu sonuçları aldık. Üniversitede bir konuşmamda bana öğrenci arkadaşlar şu soruyu yöneltmişti? Şimdi üniversitede olsaydınız iş hayatınızda neyi farklı yapardınız? Onlara şu cevabı verdim. Sizin yaşınızdayken hayatın bu kadar uzun olduğunu bilseydim bazı şeyleri biraz daha farklı yapardım. Çünkü insan her yaşta nereden bakarsa baksın her şeyin çok acelesi olduğu çok kısa zamanda bir sürü şey yapması gerektiği gibi bir telaş duygusu içerisinde; ama gerçekte öyle değil; hayat çok uzun hayatın içerisinde aile, gelişim ve kariyer gibi çok farklı aşamalar var. Kariyer: aslında bunların içerisinde yönetilmesi gereken en temel şeylerden bir tanesi… Sizler başlangıçta orta vadeli hedeflerinizi doğru koyarsanız o noktaya ulaşmanız mümkün. Nereye gideceği belli olan yelkenin her rüzgâr işine yarar. Yönderlik programının da asıl amacı bu. Bizler deneyimlerimizi sizlerle paylaşarak sizlerin yol haritanıza katkı ve açılım sağlayabilmek olacak.”

Türk Fransız Dostluk Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Başkanı Mustafa Cansağlığı da derneğin mentorluk üzerine yaptığı faaliyetlerden bahsetti. Programa konuk konuşmacı olarak katılan QUATTRO Yönetim Danışmanlığı Şirketi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hande Ocak Başev, İTÜ mezunlarının kalitesini yükseltmek açısından bu olumda yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başev yaptığı sunumda mentorluk uygulamalarında ortaya çıkabilecek yanlış uygulamalara dikkat çekti.

İTÜ Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hüseyin Cevahiroğlu moderatörlüğünde gerçekleşen panelde geçmişte mentor ve menti olarak bu programdan faydalanan profesyoneller bir araya geldi ve deneyimlerini aktardı. Program İTÜ Mezunlar Derneği tarafından verilen kokteyl ile sona erdi.