Robotikte Avrupa 3.'lüğü
Nis 14, 2015

Arı Teknoloji Geliştirme Kulübümüz (ARIGE), uluslararası çaptaki en büyük ve en prestijli robot yarışmaları arasında yer alan “Robot Challenge”da İTÜ’yü temsil ederek, Avrupa 3.’lüğü aldı.

Avusturya'nın Viyana şehrinde düzenlenen ve yaklaşık 500 robotun katıldığı uluslararası robot yarışmasında, İTÜ’yü Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz Ümit Yelken ve Erdem Şen, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz Talha Gülbudak, Erkan Şen ve Abdüssamet Hatipoğlu ile Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencimiz Elif Almira Sözlü'den oluşan takım temsil etti. “Puck Collect” kategorisinde yarışan ve bu kategorideki tek Türk takımı olan İTÜ ekibi, “The Bee of Vienna” isimli robotu ile Avrupa 3.’lüğü elde etti.

‘İyi bir ekip çalışması’

Makine Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencimiz Ümit Yelken, daha yüksek bir derece alabilecekken yaşadıkları çeşitli olumsuzlukların kendilerini zorladığını belirterek, “Yarışmaya hazırlanmak için sınavlarımızdan, derslerimizden çok fazla taviz verdik. Yarışmanın ilk günü teknik bir arıza sonucu tüm elektronik aksamımız yandı. Ancak ekip çalışması olarak gerçekten çok iyi olduğumuz için hızlı bir şekilde tüm elektronik aksamımızı yeniledik” dedi. Ekibin elinden geleni yaptığını ve böyle prestijli bir yarışmada ilk 3 derecede yer alabilmenin önemli olduğunu söyleyen Yelken, şöyle konuştu:

“Tüm ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Çok ciddi rakiplerimiz vardı, özellikle Ruslar teknik anlamda yarışmaya çok iyi robotlar getirmişlerdi. Türkiye’den katılımın çok az olduğu bir yarışmaydı. Ödülümüz verilirken bayrağımızı dalgalandırmak bizi çok gururlandırdı. Verdiği destek için üniversitemize de çok teşekkür ederiz.”

Robot Challenge Hakkında

Robot Challenge, katılımcıların kendi otonom ve mobil robotlarını yaptıkları, dünya çapındaki en büyük etkinlikler arasında yer alıyor. Dünyanın her yanından robotik konusunda ilgili insanları bir araya getirerek, geniş kitlelere yaratıcılıklarını sergileme fırsatı sunuyor. 14 farklı yarışma kategorisiyle, yeni başlayanlar kadar deneyimli robot tasarımcılarına, her yaştan katılımcıya da mücadele zemini sağlıyor. Bilişim, elektronik, mekanik ve yapay zeka alanında ayların emeğine karşılık, katılımcılar ödül olarak robotlarını hevesli izleyicilere tanıtma şansı yakalıyor. Son yıllarda robotik alanında dünya çapındaki en büyük etkinliklerden biri haline gelen Robot Challenge’da, 2004 yılından bu yana 56 ülkeden 2 binden fazla robot yarıştı.