İTÜ’den Meteorolojik Tahmin ve Analizde Yeni Adım
Nis 15, 2015

Türkiye’nin ilk ve tek Meteoroloji Mühendisliği Bölümüne sahip İTÜ, meteorolojik tahminler yayınlamaya ve önemli hava olaylarının tahmin ve analizinde yeni çalışmalar yapmaya hazırlanıyor. İTÜ Meteoroloji Brifing Odası, kamu ve özel kurumlara meteorolojik bilgi desteği de verebilecek.

Harita duvar

İTÜ’de Meteoroloji Mühendisliği Bölümünün eğitim kalitesini artırmak ve çalışmalarında uzmanlığı yükseltmek amacıyla atılan adımlara bir yenisi daha eklendi. Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi içinde Meteoroloji Mühendisliği Brifing Odası açıldı. Öğrencilerin bilgi ve becerilerini artıracak ve teorik bilgilerini pratiğe geçirirken görsel bir destek sağlayacak Brifing Odasında, 13 ekrandan oluşan meteorolojik harita duvar yer alıyor. Atmosferin seviye katmanlarını gösteren haritalar, aynı anda yorumlanabiliyor ve bu sayede daha hızlı hava tahmini yapılabiliyor.

Dünyada yıldırım ve şimşek takibi

Avrupa Meteorolojik Uyduları İşletme Teşkilatı’nın (EUMETSAT) sahip olduğu uydu veri ve görüntülerini gerçek zamanlı olarak yansıtabilme özelliğine sahip Brifing Odasında, önemli hava olaylarının gerçek zamanlı takibi yapılabilecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün işlettiği meteorolojik radarların veri ve görüntüleriyle birlikte, hava tahmin harita ve ürünlerine ulaşılabilecek. Ayrıca Brifing Odası, küresel olarak yıldırım ve şimşek olaylarının takibine olanak sağlayacak.

İstanbul ile başlayacak

Meteoroloji Mühendisliği Bölümünde geçtiğimiz yıl açılan WRF sayısal hava tahmin modelinden elde edilecek harita ve grafiklerin Brifing Odasına sunulmaya başlanması ile birlikte öncelikle İTÜ merkez yerleşkesi ve İstanbul olmak üzere, daha sonra da diğer il merkezleri için hava tahminleri yayınlanacak. 24 saat çalışılabilecek laboratuvarda kamu ya da özel sektöre hava tahmini hizmeti verilmesinin yanı sıra önemli hava olaylarının öncesi ve sonrasında meteorolojik destek sağlanacak.