Mikro Robotlar Dünyasına Yolculuk
Nis 17, 2015

İTÜ Makine Fakültesi tarafından, Dr. Cavit Çıtak anısına bu yıl 8. kez “Dr. Cavit Çıtak Teknoloji Konferansı” gerçekleştirildi. 15 Nisan Çarşamba günü Makine Fakültesi Orhan Öcalgiray Konferans Salonunda düzenlenen konferansta, mikro robotlar konuşuldu.

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Makine Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Alaittin Arpacı, Çıtak Ailesi, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı konferans, internet üzerinden de canlı yayınlandı. Açılış konuşmasını yapan Dekanımız Prof. Dr. Arpacı, Makine Fakültesi’nin 70. Yılı için bir seminer dizisi başlattıklarına işaret ederek, “Her hafta bir seminer yapma gayretiyle çalışıyoruz. Önemli konuları ele alıyor, değerli isimler ağırlıyoruz” dedi. Arpacı, Dr. Cavit Çıtak hakkında da konuklara bilgi aktardı.

Doğadan Esinlenen Robot Tasarımları

Ardından, Max Planck Enstitüsü ve Carnegie Mellon Üniversitesinde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Metin Sitti “Minyatür Robotlar” konulu konferans verdi. Sitti, kan damarları gibi küçük boyutlu alanlara sığabilen minyatür ve hareketli robotların tıp, biyomühendislik, mikro üretim, güvenlik ve denetleme gibi alanlarla yeni ve radikal uygulamaları mümkün kılabileceğini belirtti. Milimetrik ve santimetrik boyuttaki robotları anlatan Sitti, duvara tırmanan, su üstünde yürüyen, kanatlarla uçan ve havaya zıplayıp süzülen robotlar gibi doğadan esinlenen tasarımlar ve bunların üretim – denetim süreçleri hakkında bilgi verdi.

Hap Robot

Tıbbi uygulamalarda kullanılmak üzere tasarlanan, ağızdan yutulan ve mide içinde görüntü alabilen, biyopsi yapabilen, ilaç verebilen kapsül boyutundaki robotları da tanıtan Sitti, neredeyse gözle görünemeyen, manyetik ya da bakteriler tarafından itilen yeni mikro robotlar hakkında da bilgi verdi.