İTÜ RSG'den Fotoğraf Atölyesi
Nis 20, 2015

İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi (İTÜ RSG), sanatçılarla atölye çalışmalarının bir yenisini gerçekleştirecek. “Kamyoncular” adlı belgesel fotoğraf sergisi 26 Mart’ta İTÜ RSG’de açılan Fotoğraf Sanatçısı Altan Bal, 29 Nisan Çarşamba akşamı “Fotoğrafı Anlamak, Fotoğrafla Anlatmak” başlıklı bir atölye çalışması gerçekleştirecek. Fotoğrafa ilgi duyan herkesin başvurusuna açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek atölye çalışmasına katılım kontenjan ile sınırlı olacak. İTÜ tarafından katılım belgesinin de verileceği atölye, saat 19.00’da başlayacak. Online başvuru için tıklayınız.

“Her fotoğraf doğası gereği ‘gösterir’, etkili fotoğraflar ise göstermekle kalmaz aynı zamanda ‘anlatır.’ Güçlü fotoğrafların ortak noktası ise fotoğrafçının ‘gösterdiğinden’ yola çıkarak kendini anlatmasıdır. Fotoğrafçının onlarca seçiminden oluşan bir fotoğrafı tam olarak anlayabilmek için fotoğrafa bakmanın temel başlıklarını bilmek gerekir. Tıpkı dili kullanmak için dilbilgisi gerektiği gibi… Çünkü bu başlıklar, fotoğrafçının ‘grameri’dir. ‘Fotoğrafı Anlamak-Fotoğrafla Anlatmak’ atölyesinde, gördüğümüzü fotoğrafça anlatmanın temellerinden başlayarak fotoğrafla nasıl anlatacağımızı-fotoğrafla nasıl anlayacağımızı birçok örnek ışığında tartışacağız…”

Altan Bal Hakkında

1977 İstanbul doğumlu Altan Bal, derece ile girdiği Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümünden yine derece ile mezun oldu. Belgesel fotoğrafçılık üzerine yoğunlaşan çalışmalarını 4 kişisel, 2 karma sergide sanatseverlerle buluşturdu.

“Bekar Odalar”, “Kağıt Toplayıcılar” ve “Kamyoncular” projelerine imza attı. İstanbul Fotoğraf Bienali ve Ulis Uluslararası Fotoğraf Festivalinde çalışmaları sergilendi. 2000 yılında Yunus Nadi Fotoğraf Ödülünü, 2002 yılında Kodak Türkiye Fotoğraf Yarışması Profesyonel Kategori Büyük Ödülünü kazandı. 2015 yılında Nikon Türkiye Marka Elçisi seçildi.

Altan Bal, fotoğraf kariyerinin yanı sıra belgesel film çalışmaları da yürüttü. 2010 yılında çektiği “Gümrü Kukla Tiyatrosu” adlı belgesel film, 2011 İstanbul Film Festivali’nde gösterildi. 2013 yılında Özden Demir’in yönetmenliğini yaptığı  “Net 1789” filmiyle Ankara Film Festivali’nde “En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü” aldı. Aynı film ile 2012 İstanbul Tasarım Bienali’ne katıldı. “Veda Makamı” adlı kısa filmde görüntü yönetmenliği, “800 Km Engelli” filminde ikinci kameramanlık ve yardımcı yönetmenlik yaptı. Film Kültür Bakanlığı Belgesel Ödülü aldı.

Altan Bal, profesyonel fotoğraf-video çalışmalarına İTÜ’de devam ediyor. İFSAK’ta eğitmenlik yapıyor, seminer ve atölye çalışmaları gerçekleştiriyor, amatör fotoğrafçılara özel ders veriyor. Bal, farklı kategorilerde fotoğraf derslerinin yer aldığı uzaktan eğitim veren www.onlinefotografokulu.com adlı sitenin de sahibi.