Çocuklara “Bi Tık Fotoğraf” Atölyesi
Nis 21, 2015

Her anın fotoğraflandığı dijital çağın çocukları için dijital fotoğraflar üzerine bilgi ve eğlence dolu bir atölye çalışması yapıldı.

İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi (İTÜ RSG), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle özel bir atölye çalışmasına ev sahipliği yaptı. Dijital fotoğraf kültürü, çocukların fotoğrafı üretme ve görme biçimleri üzerine değerlendirmelerin yapıldığı atölye, eğlenceli uygulamalarla renklendi. “Bi Tık Fotoğraf” adıyla gerçekleştirilen atölyenin eğitmenliğini, Fotoğraf Sanatçısı Altan Bal yaptı.

Atölye çalışmasına, İTÜ Geliştirme Vakfı Okullarından Dr. Natuk Birkan İlkokulu ve Ortaokulu ile Beylerbeyi İlkokulu ve Ortaokulundan 5., 6. ve 7. sınıf öğrencileri katıldı. Uygulamaya dayalı olduğu için kontejanın 15 kişi ile sınırlı tutulduğu atölye çalışmasının başlangıcına, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Rektör Danışmanımız Prof. Dr. Telem Gök Sadıkoğlu katıldı.

Öğrencilerle fotoğraf ve sanat üzerine sohbet eden Rektörümüz, ardından çocukların arasına oturarak atölye kapsamındaki ilk sunumu ilgiyle izledi.

Tabletler iş başında

Sunumlar ve sunumlar paralelinde uygulamalar ile ilerleyen atölyede değinilen temel konular; “fotoğraf için bakmakla görmek arasındaki fark, çocukların kendilerini yansıtan fotoğrafları nasıl çekebilecekleri, ışığın önemi ve nasıl ayarlanabileceği, kadrajın önemi fotoğrafa katacağı anlamlar” oldu.

Öğrenciler hem profesyonel fotoğraf makinesi hem de tablet bilgisayarlar ile fotoğraf çekti. Ayrıca farklı kategorilerde fotoğraf örnekleri görerek, üzerine konuşma fırsatı buldu.

Atölye sonunda çok eğlendiklerini söyleyen öğrenciler, böyle bir eğitim sunulduğu için ayrıcalıklı hissettiklerini ve İTÜ’lü oldukları için gurur duyduklarını belirtti. Öğrenciler, fotoğraf çekme yeteneklerinin geliştiğini ifade ederek, “Artık daha bilinçli bakacağız. Kadrajı, fotoğrafı çekmemiz gereken doğru anı çok iyi anladık” dedi. Öğrenciler RSG anı defterine de birbirinden güzel yorumlar yazdı.