Galatasaray Lisesine İTÜ Ziyareti
May 03, 2015

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ile mezunlarımız Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ve Fatih İşbecer tarihi eğitim yuvası Galatasaray Lisesi’ni ziyaret etti. Öğrencilerin merak ettiği soruları yanıtlayan Karaca, “Bir mühendis işe alınırken İTÜ mezunu olup olmadığına mutlaka bakılır. Teknik Üniversite’nin atmosferi, kültürü farklıdır” dedi.

İTÜ Tanıtım Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen lise ziyaretleri, ülkemizin köklü ve başarılı kurumlarından Galatasaray Lisesi ile devam etti. 29 Nisan Çarşamba günü gerçekleşen ziyarette, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’ya, İTÜ’nün farklı kuşaklardan iki başarılı mezunu Mimar Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ile Teknoloji Girişimcisi Fatih İşbecer eşlik etti. Öğrencilerle sohbet eden Rektörümüz ve mezunlarımız, gençlerin hem teknik üniversite hem de bireysel kariyer hedefleri hakkındaki sorularını yanıtladı.

Rektorumuz ve Mezunlarımız Galatasaray Lisesi Ogrencileriyle

‘İTÜ tek boyutlu olmamayı öğretir’

İTÜ gibi köklü bir teknik okulda mühendislik okumanın çok önemli olduğunu vurgulayan Rektörümüz Karaca, “Bir mühendis işe alınırken İTÜ mezunu olup olmadığına mutlaka bakılır. Çünkü Teknik Üniversite öğrencilerine tek boyutlu olmamayı öğretir. İTÜ’de matematiği, fiziği, malzemeyi, bilgisayar kodlamayı çok iyi şekilde öğrenirsiniz; kısacası mühendisliği öğrenirsiniz. Teknik Üniversite’nin atmosferi, kültürü farklıdır, araştırma ve laboratuvar olanakları fazladır” dedi.

Rektorumuz ogrencilere itu hakkinda bilgi verdi

‘Mühendis çözüm odaklıdır’

Karaca, bir öğrenciden gelen “Farklı sektörlerde üst düzey yönetici veya CEO pozisyonlarında çalışanların daha çok mühendislik mezunu olması hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Analitik düşünmek, farklı bakış açıları kazanmak, neden sonuç ilişkisi kurmak, yaratıcı fikirlere ve yeniliklere açık olmak gibi özellikler kazanılmasında mühendislik eğitimi önemlidir. Sektör her zaman hızlı çözüm üretebilen, yetenekli, farklı bakış açılarına sahip olanları arar. Çözüm odaklı olmak ise mühendisliğin doğasında var. Bunun çok güzel örnekleri var sektörde. Örneğin Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin İTÜ Kimya Mühendisliği mezunu, Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan ve Microsoft Türkiye Genel Müdürü Hasan Tamer Özmen İTÜ İnşaat Mühendisliği mezunu. Her alanda ve her sektörde bunun gibi çok örnek vardır.”

ogrenciler merak ettikleri sorulara yanit buldu

Girişimciliğe destek

İTÜ’nün üniversite sanayi işbirliğini çok iyi yerleştirmiş bir üniversite olduğunun altını çizen Karaca,  “Kampüsümüzde büyük bir teknokent var. İTÜ’lü öğrenciler mezun olur olmaz kampüsten çıkmadan iş bulma imkânına sahip olabiliyor. İTÜ Çekirdek programımız girişimcilik yapmak isteyen, projesi olan arkadaşları güzel ödüllerle destekliyor” bilgisini verdi. Karaca, ABET akreditasyonuna da değinerek şöyle konuştu:

“Üniversite seçerken ABET programlarını mutlaka araştırın. ABET mühendislik diplomanızın Amerika ile eşdeğer olması, yurtdışında geçerliliği anlamına gelir. Dünyada üniversiteler için çok önemli bir kriterdir. Şu an en fazla ABET Akreditasyonuna sahip bölüm İTÜ’de bulunuyor. Hatta Yabancı Diller Yüksekokulumuzun bile ABET Akreditasyonu var. Eğer seçtiğiniz üniversitede ve bölümde ABET yoksa bir kez daha düşünün derim. Ayrıca Erasmus öğrenci değişim programıyla en çok öğrenci alan üniversiteyiz. Bunun üniversitemize kattığı atmosfer çok değerli.”

İstanbul’da üniversite okumanın zorluklarının yanı sıra ayrıcalıkları olduğunu söyleyen Karaca, İTÜ’nün kampüs, yurt, burs, araştırma, laboratuvar gibi olanaklarından bahsederek, İTÜ’yü merak eden ve gezmek isteyen öğrencileri kampüse davet etti.

‘İTÜ’de mimarlık okumanın ayrıcalığı’

Galatasaray Lisesi’nin ardından İTÜ Mimarlık Bölümünü bitiren Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ise İTÜ’de aldığı eğitimin kendine kazandırdıklarından bahsetti. İstanbul Modern, Kanyon Alışveriş Merkezi, İstanbul Sapphire, İstanbul AKM gibi ünlü binalarda imzası olan, ulusal ve uluslararası çaptaki birçok başarılı projesiyle İTÜ’ye gurur veren Tabanlıoğlu, mimarlık eğitimini İTÜ’de almanın sağladığı donanımın iş hayatında kendine birçok avantaj sağladığını söyledi. Tabanlıoğlu, özgür düşünme, yaratıcı ve yenilikçi olma özelliklerini İTÜ’de kazandığına işaret ederken, iş hayatından anlattığı örneklerle gençlere rehberlik etti.

‘İTÜ analitik düşünmeyi öğretti’

Galatasaray Lisesi mezunu olan ve ardından İTÜ Fizik Mühendisliği Bölümünü bitiren Fatih İşbecer de İTÜ’nün her şeyden önce kendisine analitik düşünme yeteneği kazandırdığını söyledi. Teknoloji girişimcisi olarak çalışmalarından ve ulaştığı başarıdan bahseden İşbecer, İTÜ’nün kendisine kazandırdığı yeteneklerin iş hayatında avantajlarını yaşadığını vurguladı. İşbecer, gençlere İTÜ’nün ve İTÜ’lü olmanın ayrıcalığından bahsetti.

etkinlik sonunda rektorumuz, mezunlarimiz ve ogrencilerimiz birlikte hatıra fotografi cektirdi