Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği İTÜ’de Konuşuldu
May 18, 2015

İTÜ Maden Fakültesi, İTÜ Maden Fakültesi Vakfı ve Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı işbirliğiyle “Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği” üzerine açık oturum düzenlendi.

maden_acikoturum_1

2014 yılında ülkemizi büyük bir yasa boğan Soma faciasının yıldönümünde, Maden Fakültesi İhsan Ketin Konferans Salonunda gerçekleştirilen program, Soma ve Ermenek’teki kazalarda yitirdiğimiz madenciler anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Gündüz Ökten’in moderatörlüğünde gerçekleşen açık oturumda, Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Cengiz Kuzu, Av. Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Mustafa Akbal, İş Sağlığı ve Güvenliği A Sınıfı Uzmanları Burhan Erdim ile İnci Türkarslan konuşmacı olarak yer aldı.

maden_acikoturum_2

‘Yönetmelik, ülkemizin iç dinamiklerine uygun değil’

Prof. Dr. Mustafa Topaloğlu, mevzuatta yapılan değişikliklerin önemli olduğunu fakat hazırlanırken Türkiye’nin iç dinamiklerinin yeterince göz önünde bulundurulmadığını söyledi. Yönetmeliğin iş sağlığı ve güvenliği için uygulamada sıkıntılara yol açabileceğini söyleyen Topaloğlu, şunları kaydetti:

“6 Mayıs 2015 tarihinde çıkan yönetmelik maden işletmelerinde üretim ve üretim hazırlığı bölümü çalışanlarına ferdi kaza sigortasını zorunlu kılıyor. Maden işletmesi her altı ayda incelenecek. İşletme için yapılan risk değerlendirme raporunda eksiklerin görülmesi ve giderilmemesi halinde 1,5 ay kadar işletmenin çalışmasının durdurulması sonrasında ise ruhsat iptalini içeriyor. Ruhsat iptali maddesinin yargıdan dönme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum.”

Denetim ve ferdi kaza sigortası

Prof. Dr. Cengiz Kuzu ise yeni yönetmeliğin baştan sona kadar işverene ve mühendise yükümlülükler getirdiğinin altını çizdi. Kuzu, “6331 sayılı kanuna göre çıkarılan yönetmelik risk değerlendirme üzerine kurulu. İşveren, iş güvenlik uzmanı, işyeri hekimi ve çalışan temsilcisini zorunlu kılıyor” dedi. İş güvenliği noktasında ferdi kaza sigortasında geç kalındığını belirten Kuzu, Almanya’da bir maden işçisinin evinden çıktığı andan itibaren sigorta kapsamında değerlendirildiğini söyledi. Kuzu, iç ve dış denetimlerin gerekliliği ile ferdi kaza sigortasının önemini vurguladı.

maden_acikoturum_3

İş güvenliği uzmanı mühendis olmalı

İş Sağlığı ve Güvenliği A Sınıfı Uzmanı ve Eğitmeni İnci Türkarslan da madenlerdeki iş güvenliği uzmanlarının görev ve yetki alanlarına değindi. İş güvenliği uzmanlığı sertifikası alımlarında son dönemde bazı popülist yaklaşımlar gözlendiğini ve bunun yanlış olduğunu belirten Türkarslan, amacın dışına çıkılarak istihdam yaratmaya yönelik bir tablo ortaya çıkarıldığını kaydetti. Madenlerdeki iş güvenliği uzmanlarının özellikle mühendislik formasyonuna sahip olması gerektiğini ifade eden Türkarslan, “İş güvenliği uzman sayısı 2011 yılında 1.071 iken 2015 yılına geldiğimizde 150 bini buldu. Bu alan ticari bir hayata dönüştü ve kalite düştü” eleştirisini getirdi.

maden_acikoturum_4

Almanya örnek alınmalı

İş Sağlığı ve Güvenliği A Sınıfı Uzmanı Burhan Erdim ise yasal mevzuattaki düzenlemelerden ve bunun uygulamaya yansımasındaki sıkıntılardan bahsetti. Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı İş Teftiş Kurulu İstanbul Grup Başkanlığı İş Müfettişi Mustafa Akbal da yasal düzenlemelerin ve bunun çalışma alanlarına uygulanmasındaki aksaklıklara değindi. Akbal, mevcut sistemin açıklarının daha fazla sürdürülemeyeceğine işaret ederek, bu konuda Almanya’daki sistemin örnek alınabileceğini dile getirdi.