İTÜ’nün Güçlü Yükselişi Sürüyor
Haz 12, 2015

İTÜ’nün dünya sıralamalarındaki güçlü ve istikrarlı yükselişi devam ediyor. 2014-2015 sonuçlarına göre, Asya’nın en iyi üniversiteleri arasında İTÜ 19.’luğa yükseldi.

Dünyanın en prestijli akademik sıralamaları arasında yer alan Times Higher Education (THE) World University Ranking, “Asya Üniversiteleri Sıralaması 2014-2015 Raporu”nu yayınlandı. İTÜ 2013’te 38. olan yerini, geçen yıl 24.’lüğe yükseltmişti. Bu yıl ise 5 basamak daha ilerleyerek 19. sırayı aldı.

En yüksek puan atıf

THE, üniversiteleri “eğitim, araştırma, atıf, uluslararası etki ve sanayi gelirleri” olmak üzere 5 kategorideki verilere göre sıraladı. İTÜ en yüksek puanı, atıf oranıyla elde ederken, onu sırasıyla; sanayi gelirleri, uluslararası etki, araştırma ve eğitim izledi.

Asya’nın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 20’de Türkiye’den 3 üniversite yer alırken, İTÜ ile birlikte ODTÜ ve Boğaziçi de listede ülkemizi temsil etti.

Rektörümüz: ‘Hedefimiz sağlam temellerle ilerleyiş’

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, dünya üniversiteleri sıralama sonuçlarının farklı açılardan anlam taşıdığına dikkat çekerek, İTÜ’nün dünyadaki prestijli konumunu sağlamlaştırmasının yanı sıra öğrencilerimize ve akademisyenlerimize açılacak yeni kapılar için sıralama sonuçlarını önemsediklerini belirtti. Karaca, İTÜ’nün köklü bir akademik geleneğe sahip olduğuna ve güne değil geleceğe göre adım atması gerektiğini söyleyerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“İTÜ bir araştırma üniversitesi, ilklerin üniversitesi. Önceliğimiz her zaman akademik ve bilimsel gelişim. Baktığımızda istisnasız tüm en iyi üniversiteler sıralamasında İTÜ adı vardır. Artık dünya uzmanlaşma üniversitelerine doğru yol alıyor ve İTÜ de bu anlamda mühendislik eğitimindeki farkını hem Türkiye çapında hem de küresel ölçekte ortaya koyuyor. Biz üniversitemizin 250. yıl hedefleri arasına kıtamızda en iyi ilk 10, dünyada ise en iyi ilk 50 arasında her zaman bulunabilmeyi koyduk. Bu hedef için doğru stratejiler ile ilerlediğimizi ve çalışmalarımızın olumlu kazanımlarını sağladığımızı görebilmek mutluluk verici. Biz dev sıçramalar değil, temeli sağlam istikrarlı bir yükseliş hedefliyoruz. Bir akademik kurum için anlamlı olan böyle bir gelişimdir. Yükselmek kadar bulunduğunuz yerde kalabilmek ve hep en iyiler arasında yer alabilmek de zordur. Bunu başaracak altyapıyı oluşturma gayretini veriyoruz.”

Karaca, Asya üniversiteler sıralamasında ilk 20’de 3, ilk 50’de 6 üniversite yer almasının gurur verici olduğunu belirterek, “En iyileri arasına girme başarısı göstermiş tüm üniversitelerimizi kutluyorum. Bu ve benzeri prestijli sıralamalarda ülkemizden ne kadar çok üniversite yer alırsa o kadar gurur duyarız” dedi.