Savunma Sanayii Araştırmacıları İTÜ'de Yetişiyor
Ağu 21, 2015

242 yıllık birikimi ile İTÜ, Savunma Sanayii’nde de öncü rol üstleniyor. Üniversite-sanayi işbirliğinin güzel bir örneği olan SAYP kapsamında 300 bin araştırmacı yetiştirilmesi planlanıyor.

İTÜ – Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) – Roket Sanayii ve Ticaret AŞ (ROKETSAN) ve FNSS Savunma Sistemleri AŞ (FNSS)  arasında Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) kapsamında işbirliği protokolü imzalandı.

21 Ağustos 2015 Cuma günü saat 08.30’da İTÜ Rektörlüğü Senato Toplantı Odası’nda imzalanan protokol törenine Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Dr. Sartuk Karasoy, FNSS Savunma Sistemleri Genel Müdürü Kadir Nail Kurt çok sayıda akademisyen ve yönetici katıldı.

"Aynı zamanda bir İTÜ’lü olarak burada olmaktan da mutluluk duyuyorum”

Törende konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, “Savunma sanayisi ülkenin bilim, teknoloji ve sanayisinden bağımsız düşünülemez. Hedeflerimize ulaşmak için teknoloji tabanının oluşturulması ve teknolojik ilerlemenin sağlanması için bilim adamları ve araştırmacılara olan ihtiyacımız çok fazla. Üniversite-sanayi işbirliğinin güzel bir örneği olan SAYP kapsamında 300 bin araştırmacı yetiştirilmesini planlıyoruz. Bu bağlamda daha önce başka üniversitelerle yaptığımız bu işbirliğine İTÜ ile işbirliğimizi de ekliyoruz. Aynı zamanda bir İTÜ’lü olarak burada olmaktan da mutluluk duyuyorum” dedi.

SSM Musetsar-ITU Rektor-2

“Her zaman mezunlarımızın Ankara’ya gitmesinden yakınırdık. Şimdi ise Ankara bizimleproje yürütmek ve iş birliği içine girmek için İstanbul’a geldi.”

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca, “242 yıldır aralıksız eğitim yapan, ülkenin modernleşmesi açısından markalaşmış bir yapıya sahip olan İTÜ için, bu tür projeler her zaman önemli bir yere sahip”dedi. Üniversite, sanayi işbirliğinin önemini vurgulayan Karaca, “Her zaman mezunlarımızın Ankara’ya gitmesinden yakınırdık. Şimdi ise Ankara bizimle proje yürütmek ve iş birliği içine girmek için İstanbul’a geldi. Bu bize gurur verdi” diye konuştu.

Konuşmaların ve törene katılan firmaların sunumlarının ardından işbirliği protokolünün imzaları atıldı. İTÜ Rektörlüğü’nde gerçekleşen törenin ardından, İTÜ ARI Teknokent binasında da İTÜ - Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) ve SSM arasında “Döner Kanat Teknolojileri Merkezi (DKTM)” kapsamında onayı verilen projelerin imza töreni gerçekleştirildi.

Savunma Sanayii alanında faaliyet gösteren ROKETSAN ve FNSS şirketlerinde çalışan ve aynı zamanda İTÜ’de lisansüstü eğitim gören/görecek öğrencilere yönelik araştırma projeleri gerçekleştirilmesi planlanan SAYP’ın amaçları arasında şunlar yer alıyor:

-          Savunma sektörünün öncelikleri doğrultusunda, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın yönlendirmesiyle, Savunma Sanayii şirketleri ile üniversite arasındaki bilgi transferinin daha sistematik hale getirilmesi,

-          Savunma Sanayii şirketlerinde çalışanlar tarafından İTÜ’de yapılan lisansüstü tezlerin, şirketlerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik şekilde yapılandırılması ve savunma sektörünün öncelikli alanlarına yönlendirilmesi,

-          Lisansüstü eğitim alacak öğrencilerin, Savunma Sanayii şirketleri tarafından sağlanan olanaklara, savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı yetiştirilmesi.