Yeni Akademik Yıl Açılış Töreni Gerçekleştirildi
Eyl 11, 2015

“Barışa olan inancımızı kaybetmeden, bilimin ışığında ülkemizi geleceğe hazırlamalıyız.”

İTÜ 2015–2016 Akademik Yılı Açılış Töreni, Ayazağa Yerleşkesi - Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törene, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör Yardımcıları, fakülte ve enstitü yönetimleri, akademik kadro ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yeni akademik yılın açılış konuşması için Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca kürsüye çıktı.

Konuşmasına Ülkemizde son dönemde yaşanan terör eylemlerinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek başlayan Karaca, Ülkemizin son zamanlarda zor ve sıkıntılı günlerden geçmekte olduğunu, bu günlerde birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuzu söyledi. Şehit ailelerine sabır ve metanet dileyen Karaca: “Bizler barışa olan inancımızı pekiştirmeli, bilimin ışığında geleceğe ve ülkemize daha iyi hizmet etmeye hazırlanmalıyız” diye konuştu.

İTÜ’nün 242 yıldır yeniliklere öncülük etmiş, ilklerin ve enlerin üniversitesi olduğunu aktaran Karaca: ”The World University Ranking’te ilk kez ilk 200 arasına girerek, dünya sıralamasında 165. olduk. US News Ranging’te ise Dünyanın En iyi 236. üniversiteyiz. Türkiye İnovasyon Haftası’nda Ar-ge’ye En Fazla Katkı Sağlayan Üniversite Ödülünü aldık. Bu başarılara bizi taşıyan bütün çalışma arkadaşlarıma ve öğrencilerime teşekkür ediyorum. Sizlerin sayesinde üniversitemiz başarılarına yenilerini ekliyor” diye konuştu.

“Başarılı Öğrencilerimizi Slikon Vadisine gönderiyoruz”

Güçlü yurtdışı ilişkileri sayesinde İTÜ öğrencileri ve mezunlarının uluslararası ortamlarda da etkin rol aldığına dikkat çeken Karaca: “Genç İTÜ’lüler olarak sizlerin de uluslararası imkânlardan faydalanmanız için bu yıl ilk kez ARI Teknokent tarafından öğrencilere benzersiz bir deneyim yaşatılacak. LYS sonuçlarına göre ilk bin içerisinde olan ve İTÜ’yü tercih eden öğrenciler dünyanın en başarılı girişimcilik merkezlerine gitme fırsatı yakalayacak. ARI Teknokent girişimcilerinin de eşlik edeceği gezi ile Chicago ve San Francisco’ya gidecek öğrenciler hem staj yapacak hem de dünyanın en önemli teknoloji ve girişimcilik merkezinde 1 ay sürecek benzersiz bir deneyim yaşayacak” dedi.

İTÜ’nün Girişimcilik Ekosistemine sunduğu katkılardan da bahseden Karaca şunları aktardı: ARI Teknokent’in cirosu 2012 yılından 2014 yılına kadar %338 ihracat miktarında %245, akademik firma sayısında %58, danışman akademisyen sayısında ise %114 artış yaşandı. Teknokent’te yürütülen 200’e yakın Ar-Ge projesi ile üniversitemiz, bir bilim-sanayi-teknoloji yuvası oldu. İTÜ Çekirdek ile girişimci öğrenciler desteklendi. İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi’nin kurulması, İTÜ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi Ginova’nın açılması, TÜBİTAK destekli Girişimcilik Sertifika Programlarının başlaması ve uluslararası hızlandırıcı program İTÜ Gate’in kurulması ile üniversitemiz, öğrencilerinin kendilerini ifade edebilecekleri yepyeni bir dünyanın kapılarını açtı.

“Amacımız insana ve çevreye saygılı bir bilinç oluşturmak”

İTÜ’yü dünya standartlarında bir üniversiteye dönüştürmek için çalıştıklarını belirten Karaca, “Üniversitemiz bilginin hem aktığı hem de dolduğu bir mekân. İTÜ olarak ‘Yeşil Kampüs’ projemiz ile doğaya ve insana saygı gösteren bir anlayışı benimsedik. Kampüsümüz içindeki doğal hayatı koruyarak kısa ve uzun vadeli bir yapılandırma projesi başlattık. Amacımız kampüs içinde insana ve çevreye saygılı bir bilinç oluşturmak. Araştırma üniversitesi olma niteliğimizi her geçen gün güçlendiriyoruz. TÜBİTAK’tan en çok proje alan üniversite olarak yeni nesil mühendisler yetiştirmek üzere mühendislik Eğitimi Mükemmeliyet Merkezini kurduk” diye konuştu. Rektör Karaca, yakın zamanda Ankara’da İTÜ Ofisi’nin açılacağının da müjdesini verdi.

Konuşmasının sonunda dereceye giren öğrencilere seslenen Karaca “Sizler, bizim istikbalimiz olarak size devredilecek 242 yıllık bir ekol ile eğitiminizi tamamlayacaksınız. Ülkenin farklı yerlerinde başarılara imza atacaksınız. Sevgili öğrenciler bu köklü yapının artık bir ferdi olarak İTÜ Ailesine hoş geldiniz.” diyerek sözlerini noktaladı.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca açılış konuşmasının ardından, İTÜ’ye ilk üç derecede yerleşen öğrencilere başarı belgelerini ve hediyelerini sundu. Üniversitemize birincilikle yerleşen, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği (İngilizce) Öğrencimiz Mehmet Ali Duman, ikincilikle yerleşen Mimarlık Bölümü (İngilizce) Öğrencimiz Barış Doğa Çam ve üçüncülükle yerleşen Bilgisayar Mühendisliği Bölümü (İngilizce) Öğrencimiz Abdurrahim Uysal’ı tebrik eden Rektörümüz başarılar diledi.

Karaca, temel bilimler dalında 2015 yılı TÜBİTAK Teşvik ödülü alan öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Seda Aksoy Esinoğlu’na da teşekkür plaketi takdim etti.

Törende ayrıca İTÜ ARI Teknokent tarafından, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarına göre ilk binden üniversitemize yerleşen ve ABD deneyimi yaşama şansına sahip olacak 7 öğrenciye belgeleri takdim edildi. Öğrenciler belgelerini, Rektörümüz Prof.Dr. Mehmet Karaca ve ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Deniz Tunçalp’ın elinden aldı.