BENA Türkiye, İTÜ Çatısı Altında
Eyl 17, 2015

Balkan Çevre Topluluğu (BENA) Türkiye Ofisi, İTÜ ev sahipliğinde 16 Eylül 2015 Çarşamba günü İTÜ Çevre ve Şehircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde açıldı.

bena ofis acilisi

Balkan ülkeleri işbirliği ile kurulmuş olan, Balkan çevre ve kültürünün korunması üzerine çalışmalar yürüten BENA Türkiye Ofisine İTÜ ev sahipliği yapıyor. Mimarlık Fakültesi, Çevre ve Şehircilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleşen açılış törenine, BENA Başkanı Prof. Dr. Fokion K. Vosniakos, BENA Başkan Yardımcısı Dr. Caner Zambak, İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Aydın ve BENA Türkiye Başkanı ve İTÜ Peyzaj Mimarlığı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı katıldı. İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ile BENA başkanı Prof.Dr. F.K. Vosniakos arasında imzalanan anlaşma gereği BENA Türkiye sorumluluğuna Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı getirildi. BENA Türkiye Başkan Yardımcısı da Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hayriye Eşbah Tunçay oldu.

Çok sayıda uluslararası kongre, konferans ve eğitim düzenleyen 1998 yılından beri faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu olan BENA, Türkiye Ofisi’nde çevre ve kültürün korunması üzerine çalışmalar yürütülecek. Türkiye’de çevre, ekoloji, şehircilik, mimarlık alanlarında çalışmalar yürüten akademisyen, kamu kurumu ve özel kuruluşların etkileşimi sağlanacak.

Ofis açılışında konuşan BENA Başkanı Prof. Dr. Fokion K. Vosniakos ofisin; öğrenci değişimi, uluslararası kongrelerin düzenlenmesi ve işbirliği açısından oldukça faydalı olacak bir bağlantı olarak değerlendirdi. “Yeşil Kampüs” projesine sahip bir üniversite ile işbirliği yapmanın ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Birlikte “Yeşil Kampüs ”’ten ziyade yeşil konsept anlayışını benimseyerek ilişkilerin yürütüleceğinin önemini belirtti.

Açılışa katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Aydın “Geçmişin mirası, gelecek için yapılan çalışmaların itici gücü olması anlayışı ile 3 yıl önce yola çıktık ve  “Yeşil Kampüs” projesini başlattık. Üniversitemizde, “Yeşil Kampüs” projesi ile doğaya ve insana saygı gösteren bir anlayışı benimsedik. Amacımız kampüs içinde doğal hayatı koruyarak insana ve çevreye saygılı bir bilinç oluşturmak. İnanıyorum ki Balkan Çevre Topluluğu Türkiye Ofisi ile birlikte İstanbul Teknik Üniversitesi daha fazla değerli projeye imza atacak” dedi.

Balkan Çevre Topluluğu

BENA 1998’de kurulmuş Balkan ülkelerinin çevre ve kültürünün korunması ile görevli uluslararası bir bilimsel sivil toplum kuruluşudur. Günümüzde 4000’den fazla aktif üyesi olan dernek, üyeleri arasında bilgi alışverişini sağlamak, araştırma projelerini sunmak, problemlere getirilen çözümleri tartışarak uluslararası düşünce havuzunu geliştirmek amaçlı çevrebilimcileri bir araya getiren kongreler düzenlemektedir. Yunanistan, Romanya, Hırvatistan, Arnavutluk, Sırbistan, Bulgaristan, Makedonya ve Türkiye ile 70’in üzerinde bilimsel organizasyon gerçekleştiren BENA, uzmanları ile çevre kirliliği(hava, su, toprak, tarım, sanayi), ekoloji, risk değerlendirmesi, atık yönetimi, radyoaktivite, temiz teknolojiler, çevre eğitimi, çevre mevzuatı, yönetim ve bilişim ile çevre sorunlarına sağlık etkisi ve bilgisayarlı uygulamaları üzerine çalışmalar yürütmektedirler.