İTÜ'den İstihdama Yönelik Yeni Bir Araştırma Raporu
Eki 01, 2015

İTÜ Bilim, Mühendislik ve Teknolojide Kadın Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi (İTÜ BTM-KAUM) ve Levy Ekonomi Enstitüsü tarafından hazırlanan “Sosyal Bakım Hizmetlerine Kamu Yatırımının İstihdam, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Yoksulluğa Etkileri: Türkiye Örneği” adlı araştırma raporu 18 Eylül 2015 Cuma günü gerçekleştirilen tanıtım toplantısında sunuldu.

İTÜ Maçka Kampüsü Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen tanıtım toplantısı İTÜ Kadın Araştırmaları Merkezi ve Levy Ekonomi Enstitüsü işbirliği, ILO Türkiye Ofisi, UNDP Türkiye Ofisi, UNDP Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi, UN Women Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi ve Aydın Doğan Vakfı desteği ile gerçekleştirildi.

İTÜ BTM-KAUM Müdürü Prof. Dr. Fatma Arslan, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, ILO Türkiye Ofisi Direktör Vekili, Program ve İdari İşler Sorumlusu Özge Berber Ağtaş, UNDP Avrupa ve BDT İstanbul Bölge Ofisi Direktörü Rastislav Vrbensky, UN Women Avrupa ve Orta Asya Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Gisladottir’in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

DSC_0080

Kız öğrenci ve kadın akademisyen varlığının üniversitemizde giderek arttığını belirten Prof. Dr. Fatma Arslan “Gerek merkezimizde gerekse üniversitemizde toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi ve kadınların güçlenmesine yönelik araştırma, eğitim ve uygulama çalışmaları yapıyoruz. Merkezimizde yürütülen faaliyetlerle, bölümlerde uygulanan programları, araştırmaları toplumsal cinsiyet bakış açısıyla tamamlamak ve zenginleştirmek amacıyla destek sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Çocuk Bakım Hizmetlerine Kamu Yatırımı 719 Bin Yeni İstihdam Kazandıracak

Toplantıda sunumu gerçekleştirilen “Sosyal Bakım Hizmetlerine Kamu Yatırımının İstihdam, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Yoksulluğa Etkileri: Türkiye Örneği” isimli raporda, kadın istihdamını arttırmak için kadınları zorunlu eve bağlayan çocuk bakım hizmetlerinde Türkiye'nin OECD seviyesine çıkarılması öneriliyor.

DSC_0064

Raporda Türkiye’nin erken çocukluk bakım ve okul öncesi eğitim kurumlarına kayıt oranlarında OECD ortalamasına ulaşmak için gündüz bakım merkezleri ve anaokullarına yapılacak ek 20,7 milyar TL’lik bir kaynak tahsisinin sağlayacağı yeni istihdam fırsatlarının yanında toplumsal cinsiyet eşitliği, gelir ve yoksulluk etkileri de değerlendiriliyor. Bu bağlamda yapılacak yatırımların, 719 bin yeni istihdam yaratabileceği belirtiliyor. Araştırma kapsamında yapılan tahminlere göre bu büyüklükte yapılacak bir yatırımın, inşaat sektörüne yapılacak eşit orandaki bir yatırımdan 2,5 kat daha fazla istihdam saylayabileceği öngörülüyor. Ayrıca erken çocukluk bakımı ve okul öncesi eğitime yapılacak ek harcamalarla bu sektörde ve dolaylı yollardan diğer sektörlerde yaratılan işlerde kadınların payı %73, inşaat sektöründe ise sadece %6 olarak tahmin ediliyor.

Araştırma raporunu okumak için tıklayınız.