Kazakistan Festivalinden Konservatuarımıza Ödül
Eki 05, 2015

Kazak Hanlığının 550. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen Uluslararası "Gasırlar (Asırlar) Sazı" Halk Çalgı Orkestraları Festivali ve Yarışmasında İTÜ Türk Musiki Devlet Konservatuarı adına katılan Türk Halk Müziği topluluğu, en iyi üç ekipten biri seçildi.

gasirlarsazi_1

Almaata’daki festivalin yarışma bölümünde, jüri üyesi olarak görev yapmak üzere davet edilen öğretim üyemiz Doç. Cihan Yurtcu, açılış konserinde Kazakistan’ın dünyaca ünlü “Sazgen Sazı Halk Etnografi Orkestrası” ile solist olarak sahne aldı. Festivalin ana programı olan yarışma bölümünde ve Gala konserinde ise konservatuarımızın THM Topluluğu ilgi odağı olan bir performans sundu.

İTÜ Rektörlüğü’nün desteği ve Konservatuar müdürümüz Prof. Adnan Koç ile Öğr. Gör. Gülaram Baltayeva koordinatörlüğünde festivale katılan, Sedat Solakoğlu, Öğr. Gör. Dr. Deniz Güneş, Araş. Gör. Erhan Uslu, öğrencilerimizden Sezgin Yaman, Ufuk Şimşek, Tugay Dilber ve mezunlarımızdan Yaman Hadi’nin katılımıyla oluşturulan İTÜ TMDK THM TOPLULUĞU, Kazakistan’da düzenlenen bu önemli uluslararası etkinlikte Türkiye’yi başarıyla temsil etti.

saz ekibi

Kazak medyasının en prestijli haber kanalı KABAR TV ve Kazakistan haber ajansı KAZMEDYA tarafından da büyük ilgi gören ekibimiz, festivalin yarışma bölümünde Kazak seyircilere ve farklı ülkelerden gelen jüri üyelerine etkileyici bir sürpriz yaptı. Kazakistan’da “Küy”ün (enstrümantal halk ezgilerinin) atası olarak tanınan ünlü besteci Kurmangazı'nın en sevilen küy’lerinden birisi olan "ADAY"ı, ekibimiz, Kazaklar’ın en önemli halk çalgılarından Dombıra’yı da kullanarak hazırladığı bir mizansenle, üstelik Dombıra tekniğini bağlamalara aynen adapte ederek başarıyla icra etti.

ekip

Bu performansından dolayı Kazaklar'ın ve jüri üyelerinin tamamının takdirini kazanan ve ödül alan ekibimiz, Gala konserinde tüm grupların birlikte çalması planlanan bu eserde, jürinin ve organizasyon komitesinin isteği üzerine, katılımcı 40 orkestranın önünde sahnede yer aldı ve Kazak-Kırgız-Özbek-Uygur müzisyenlerden oluşan 150 kişilik dev orkestraya liderlik etti. Bu icrası ile dinleyiciden büyük alkış alan İTÜ TMDK THM topluluğu, ülkemiz ve üniversitemizi uluslararası alanda büyük bir başarıyla temsil ederek gurur kaynağımız oldu.