İTÜ Radyosu 70 Yaşında
Eki 06, 2015

Türkiye'nin ilk üniversite radyosu olan İTÜ Radyosu bu yıl 70. yaşını düzenleyeceği bir dizi etkinlikle kutluyor.

2 Ekim 2015'te gerçekleşen "World College Radio Day" etkinliğine 3. kez katılan İTÜ Radyosu, öğrenci kadrosunun İngilizce ve Türkçe anonsları eşliğinde yeni yaşına girdi. 24 saat süren küresel canlı yayında İTÜ Radyosunun hazırladığı 1 saatlik özel program, 43 ülkeden 700 üniversite radyosunda canlı olarak yayınlandı. Klasik, Caz/Blues ve Rock olmak üzere 3 kanaldan yayın yaparak geniş bir dinleyici kitlesi ile buluşan İTÜ Radyosu, uluslararası yayıncılık arenasında üniversitemizi bir kez daha temsil etmenin gururunu yaşadı. Ticari olmayan, amatör ruhlu ama profesyonel yayıncılara örnek olabilecek bir üniversite öğrenci radyosu olarak yayınlarına devam ediyor. İTÜ Radyosu’nun Yayın Koordinatörlüğünü üstlenen Suha Çalkıvik 70. yıla özel değerlendirmelerde bulundu.

tarihi studyo

İlklerin Üniversitesi, İlklerin Radyosu

Suha Çalkıvik,  İTÜ Radyosunun yayın hayatına başladığı günden günümüze kadar kronolojik bir yelpazede şu bilgilere yer verdi.

1943'te temelleri atılan İTÜ Radyosu, Prof. Dr. Mustafa Santur ve Doç. Dr. Adnan Ataman’ın yönetiminde Gümüşsuyu binasında yüksek frekans tekniği laboratuvarında 1945 yılının sonlarında bir stüdyo ve bir kısa dalga verici ile deneme yayınlarına başladı.

1954’te Türkiye’de ilk frekans modülasyonlu (FM) radyo vericisi gerçekleştirildi.

1957’den itibaren Taşkışla binasından yayınlarını sürdürdü.

1963’te İTÜ Radyosu’nun yayınlarına Türkiye’nin ilk televizyon kuruluşu olan İTÜ Televizyonu’nun yayınları da eklendi. Televizyon ve radyo yayınları Maçka binasından yapılmaya başlandı.

Suha Çalkıvik” Ülkemiz demokrasinin kesintiye uğradığı zamanlar dışında İTÜ radyosu hep yayında”

İTÜ Radyosunun yayınlarının belli dönemlerde kesintilere uğradığını aktaran Çalkıvik o dönemlere yönelik şu tespitte bulundu. “İTÜ Radyosu, Ülkemiz demokrasinin kesintiye uğradığı zamanlar dışında hep yayında olmuştur, olmaya da devam edecektir.”

1971- Radyo ve TV yayınlarının devlet tekelinde TRT kurumunda yapılabileceğine dair yasa değişikliği ile İTÜ Televizyonu tüm verici ve cihazlarıyla TRT Kurumu’na devredildi.

1971- İTÜ Radyosu’nda Türkiye’nin ilk stereo-FM vericisi yayına geçti ve 1980 yılına kadar yayınlarını aralıklarla sürdürdü.

1995- Ayazağa Yerleşkesi’nden atmosferde FM 95.0 MHz. ve Türksat Kablo TV yayın şebekesinden düzenli yayınlarına başladı.

1998 yılında internet üzerinden yayına geçen İTÜ Radyosu bu mecrada da Türkiye'de öncülük etmiştir.

1999- TRT dışındaki Kamu kuruluşu olan Devlet Üniversitelerinin Anonim Şirket olmaları halinde RTÜK’e lisans başvurusunda bulunabilecekleri gerekçesiyle İTÜ Radyosu atmosferdeki yayınlarını durdurmak zorunda kaldı.

ituradyo_ekip

“70 Yılda 300’ün Üzerinde Konuk Programcı”

İTÜ Radyosu’nun kendisiyle birlikte 7 fakülteden 14’ü lisans 2’si yüksek lisans 17 çalışanı olduğunu öğrenci kadrosunun programları dışında yayınlarda dalında profesyonel ve usta isimlerden oluşan misafir yapımcıların programlarına da yer verildiğini söyleyen Çalkıvik “Budapeşte'den, Ankara'dan, Malatya'dan sanatçılar ve hocaların gönderdikleri programları radyoda düzenli olarak yayınlandı. 70 yılda 300'den fazla İTÜ'lü ve konuk programcılar İTÜ Radyosunun yayınlarına katkı sundu. Ayrıca Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ile kendi listelerini çaldığımız Caz ve Rock söyleşileri yaptık, Rektörümüzle yapacağımız Halk Müziği söyleşisini de yakında yayınlayacağız. Bununla birlikte İTÜ Geliştirme Vakfı İlköğretim Okulu öğrencileri geçtiğimiz yıllarda bir dizi program yaptılar, bu sene liseli kardeşlerimizin programlarını yayınlayacağız.”

DSC_4943 copy

İTÜ Radyosu aynı zamanda eşsiz bir müzik arşivine de sahip olduğunu anlatan Çalkıvik şöyle devam etti: 1500 adet Long Play plak, 580 tane taş plak yani 78 devir plak ve 270 tane dar banttan oluşan kayıtlar günümüze ulaşmış.  Bu tarihi müzik arşivini sayısallaştırma çalışmaları tamamen öğrencilerin emekleriyle 5 yıldır devam ediyor. 1950'lerin başından günümüze yayın akışları, program metinleri, dinleyici mektupları ve teknik raporların yer aldığı 56 klasörden oluşan yazılı arşiv de taranarak, sayısal ortamda korunmaya başlandı. Buradan İTÜ radyosunda görev almak isteyen öğrencilere tavsiyem şudur. İTÜ Radyosu'na dj hevesiyle yapılan başvurular kabul edilmez. Çünkü mikrofon başına geçmek, bizim için radyodaki işlerin, sorumlukların en sonunda gelir. Arşivde çalışmak, taramalar yapmak, eserleri tasnif etmek daha büyük önem taşır.

DSC_4940 copy

İTÜ Radyosu 3. Kez Küresel Canlı Yayında

İTÜ Radyosunun 2012 yılında Klasik, Caz/Blues ve Rock olmak üzere kanal sayısını 3'e çıkardığını söyleyen Çalkıvik “Tunein aplikasyonu üzerinden her hafta alınan verilere göre, İTÜ Radyosu’nun 3 kanalı da, internet üzerinden Türkiye'de en fazla dinlenen üniversite radyoları arasına girmeyi başardı. Radyomuz, Türkiye'den sonra sırasıyla en çok ABD, Almanya, Brezilya, Meksika, Kanada, İngiltere, Japonya, Hollanda, Rusya ve Fransa’dan dinlenmektedir. World College Radio Day maratonunda bu yıl 3. kez küresel canlı yayında ülkemizi temsil etti. İTÜ BİDB’nin hazırladığı İTÜ Mobil aplikasyonunda radyonun takipçi sayısı 7225 kişiyi geçti.

DSC_4955 copy

Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca’nın İTÜ Radyosu'na ve yüklendiği misyona çok büyük önem vermektedir. Bu da bizim yayıncılık motivasyonumuzu daha da artırmaktadır.” diyerek sözlerini noktaladı.