Meraklı Zihinler Bilim Şenliği
Eki 11, 2015

İTÜ Bilim Merkezi tarafından 15-16-17 Ekim 2015 tarihlerinde 3 gün süren “Meraklı Zihinler Bilim Şenliği” düzenlendi. Etkinliğin resmi açılışı, 16 Ekim 2015 Cuma günü saat 10.30’da Tepebaşı TRT Açık Otopark alanında gerçekleşti.

Üç gün süren ve yaklaşık 3000 kişinin ziyaret ettiği şenliğe yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda ekip katıldı. Şenlik kapsamında bilim gösterileri, tematik atölye çalışmaları, atölye/laboratuvar çalışmaları, bilim ve zekâ oyunları, yarışmalar düzenlendi ve proje stantları yer aldı.

Etkinliğe ev sahipliği yapan İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Aydın açılış konuşmasında, “Bilim Merkezleri, üniversitelerin toplumla buluştuğu, farkındalık yaratan çok önemli kurumlardır. Zaman içinde bizim en büyük destekçimiz olan TÜBİTAK’ın yanı sıra başka kuruluşların da desteklerini alarak sayımızı arttırmalıyız. Hepimizin göğsünü kabartan Nobel Ödülüne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar gibi bilim insanlarının sayısının artmasını bir bilim insanı olarak yürekten arzu ediyorum. Bilim Merkezlerinin sayıları arttıkça, toplumun farkındalığı artacak ve ödüllü bilim insanlarımız da çoğalacak” dedi.

Ali Fuat Aydin-Ahmet Misbah Demircan

Meraklı Zihinler Bilim Şenliği’ne paydaş olan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan açılış konuşmasında, “Artık Bilgi Toplumu adı verilen 21. Yüzyıldayız. Bilgi Toplumunda üretimin makine ve robotlarla yapıldığı önümüzdeki günlerde insanlara düşen daha çok buluş yapmak, beyinlerini daha çok çalıştırmak olacaktır. Bu bilinçle Beyoğlu Belediyemiz, İstanbul Teknik Üniversitesi ile işbirliği içinde “Bilim Şenliği”ni düzenliyoruz. Özellikle gençlerimizin “başımıza yeni icatlar çıkarmalarını” bekliyoruz” diye konuştu.

Meraklı Zihinler Neler Yaptı?

TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği Destekleme Programı tarafından desteklenen etkinlikte, bilime ilgi duyan amatör ve profesyonel tüm bilim sevenlerin keşif ve icatları sergilendi. Yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda ekibin katıldığı şenlik, İTÜ Bilim Merkezi yürütücülüğünde ve Beyoğlu Belediyesi ortaklığında gerçekleşti.

Bilimsenligi-5

Özellikle 7-14 yaş grubu çocukları bilimle tanıştırmak, çocuklara bilimi sevdirmek ve bilimin eğlenceli taraflarını göstermek için çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bilim kültürü oluşturmak için merak uyandırmayı ve bilime olan ilgiyi artırmayı amaçlayan etkinlikte; bilim gösterileri, tematik atölye çalışmaları, atölye/laboratuvar çalışmaları, tematik bilim oyunları, yarışmalar, proje ve zekâ oyunları stantları yer aldı.

Sıra Dışı Atölyeler Dikkat Çekti

İstanbul’un en geniş ve en kapsamlı bilim şenliği olma özelliğini taşıyan ve 3 gün süren “Meraklı Zihinler Bilim Şenliği” öğretmenler, öğrenciler ve aileleri tarafından büyük ilgi gördü. Yaklaşık 3000 öğrencinin ziyaret ettiği etkinlik kapsamında sıra dışı atölyeler kuruldu. Öğrencilerin bire bir katıldığı “İlk Robotum Atölyesi”, “Pil Böcek Atölyesi”, “Model Uçak Atölyesi”, “Sifigu Zekâ Oyunları Atölyesi”, “Müzik Aleti Yapım Atölyesi” en çok ziyaret edilen atölyeler oldu.

Bilimsenligi-4

Avrupalı Ekiplerle Bilimin Büyülü Dünyasına Yolculuk

Şenlikte aynı zamanda Avrupa ülkelerinde mevcut olan bilim merkezi kültürü de tanıtıldı. Bu kapsamda ‘Fransa Exploradome Bilim Müzesi ve Norbert Elias Merkezi’ sindirim sistemi ve enerji ile ilgili bilim şovları, şaşırtıcı ve eğlenceli kimya deneyleri gerçekleştirdi.

Bilimsenligi-1

Türk ve Fransız ekipler tarafından interaktif bilim gösterilerinin de sergilendiği şenlikte, her saat başı “Hava ve Girdaplar Gösterisi” ile “Ses ve Titreşim Gösterisi” yapıldı.

Şenlik alanındaki etkinliklerle eş zamanlı olarak İTÜ Bilim Merkezi’nde de, alanında uzman kişiler tarafından doğa, astronomi, botanik, çevre, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji, çevrebilim gibi konularda bilim sohbetleri gerçekleşti. Şenliğe katılan ekipler ve öğrenciler ile İTÜ Bilim Merkezine geziler düzenlendi.